(9th Greek Raw Materials Community Dialogue)
Η Ευρωπαϊκή Πράξη για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες (CRMA), ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής της ΕΕ για την ενίσχυση του κλάδου των πρώτων υλών, αποτελεί στρατηγική απάντηση στην κλιμακούμενη παγκόσμια ζήτηση για τις κρίσιμες και στρατηγικές πρώτες ύλες στις οποίες βασίζεται η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της ΕΕ. Στόχος της πράξης είναι η ενίσχυση της δυναμικότητας της ΕΕ και η μείωση της εξάρτησης από μεμονωμένους προμηθευτές κρίσιμων πρώτων υλών, η προώθηση πιο βιώσιμων και κυκλικών αλυσίδων εφοδιασμού κρίσιμων πρώτων υλών και η ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας του κλάδου.
Ειδικοί εμπειρογνώμονες στον τομέα των ορυκτών πρώτων υλών, υψηλόβαθμα στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων του κλάδου, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής για τον κλάδο, σημαντικοί εκπρόσωποι της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, εκπρόσωποι του EIT RawMaterials, σύμβουλοι επενδύσεων και επαγγελματίες ανθρώπινου δυναμικού θα παρευρεθούν στην εκδήλωση και θα παρουσιάσουν τα επιτεύγματα, τις καινοτομίες, τις ανάγκες και τις επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς επίσης και τις ενέργειες για την ενίσχυση της κοινωνικής αποδοχής της βιομηχανίας των ορυκτών πρώτων υλών, λαμβάνοντας υπόψη τη νέα αναπτυξιακή στρατηγική της ΕΕ.
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:
Ενότητα 1: Πρωτοβουλίες για τη βιωσιμότητα και σταθερότητα του κλάδου των Πρώτων Υλών
Στο πλαίσιο της πρόσφατα δημοσιευθείσας Ευρωπαϊκής Πράξης για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες (CRMA), η ΕΕ αποσκοπεί να κατοχυρώσει ότι ο εφοδιασμός με πρώτες ύλες δεν είναι μόνο ασφαλής, αλλά και ότι βασίζεται σε βιώσιμες πρακτικές, συμβάλλοντας στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και στη μακροπρόθεσμη ευημερία της ΕΕ. Στόχος της 1ης ενότητας είναι να δοθεί έμφαση στους κύριους πυλώνες της Πράξης CRMA, συμπεριλαμβανομένων της ανάπτυξης της αλυσίδας αξίας των κρίσιμων πρώτων υλών στην ΕΕ, την ενίσχυση της διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού με σκοπό την υποστήριξη της παγκόσμιας παραγωγής, και την προώθηση της βιώσιμης και κυκλικής οικονομίας κρίσιμων πρώτων υλών. Θα αναλυθούν οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή της Πράξης και θα διερευνηθούν σημαντικά θέματα όπως οι επενδύσεις και ο αντίκτυπος της ελληνικής βιομηχανίας πρώτων υλών στην ενίσχυση της σταθερότητας και της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών αλυσίδων εφοδιασμού πρώτων υλών.
Ενότητα 2: Η ανάγκη για καινοτομία και οι συνθήκες για υλοποίηση – Γεφυρώνοντας το χάσμα
Η καινοτομία στον τομέα των κρίσιμων και στρατηγικών πρώτων υλών είναι ιδιαίτερης σημασίας, λόγω της αυξανόμενης ζήτησής τους, των γεωπολιτικών κινδύνων που σχετίζονται με τον εφοδιασμό τους και του ουσιαστικού ρόλου που διαδραματίζουν σε εφαρμογές προηγμένης τεχνολογίας, στη βιομηχανία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και σε στρατηγικές τεχνολογίες (διάστημα και άμυνα). Ωστόσο, η επιτυχής εφαρμογή καινοτόμων ιδεών απαιτεί ένα υποστηρικτικό οικοσύστημα, που να χαρακτηρίζεται από επαρκή χρηματοδότηση, κατάλληλα ρυθμιστικά πλαίσια, εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό εργατικό δυναμικό και συνεργασία μεταξύ ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, βιομηχανίας και κυβερνήσεων. Στόχος της ενότητας είναι να αναδειχθούν οι προκλήσεις που σχετίζονται με τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της ανάπτυξης και μεταφοράς τεχνολογικής καινοτομίας και της εφαρμογής της σε πλήρη κλίμακα. Θα συζητηθεί το δυναμικό της καινοτομίας του τομέα των πρώτων υλών στην Ελλάδα, οι προοπτικές της εμπορικής αξιοποίησης της και οι τρόποι υποστήριξης επιχειρηματικών ευκαιρίων.
Ενότητα 3: Ευκαιρίες χρηματοδότησης στον κλάδο των Πρώτων Υλών
Το δυναμικό επενδύσεων στη βιομηχανία των πρώτων υλών της ΕΕ αποτελεί μια ελκυστική ευκαιρία για επενδυτές που επιθυμούν να αξιοποιήσουν μελλοντικά εγχειρήματα που προσφέρονται λόγω της αυξανόμενης ανάγκης δημιουργίας βιώσιμων και σταθερών αλυσίδων αξίας στη βιομηχανία των πρώτων υλών. Η αξιοποίηση αυτών των ευκαιριών απαιτεί την αντιμετώπιση βασικών προκλήσεων που προέρχονται από το νομοθετικό πλαίσιο, την ύπαρξη τεχνολογικού κενού και την έλλειψη διαφάνειας. Η 3η ενότητα στοχεύει στην ανάδειξη της ανάγκης εξασφάλισης χρηματοδοτικής στήριξης και αύξησης των επενδύσεων για την επιχειρηματική προώθηση βιώσιμων και καινοτόμων πρακτικών εξόρυξης, μεταλλουργίας και ανακύκλωσης κρίσιμων και στρατηγικών πρώτων υλών. Εμβαθύνοντας στο σημερινό τοπίο του κλάδου και σε μελλοντικά σενάρια, θα συζητηθούν οι προοπτικές της οικονομικής ανάπτυξής του, διασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα και ευημερία της ΕΕ.
Ενότητα 4: Ενισχύοντας τη δημόσια αποδοχή της βιομηχανίας των Πρώτων Υλών
Η μάθηση της ευρύτερης κοινωνίας, η καινοτόμος εκπαίδευση των ΑΕΙ, η δια βίου μάθηση και η υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διασφάλιση της κοινωνικής άδειας λειτουργίας (SLO) και στην ενίσχυση της δημόσιας αποδοχής του κλάδου των πρώτων υλών. Η Πράξη CRMA αναγνωρίζει αυτή την ανάγκη, δημιουργώντας μια Ακαδημία Πρώτων Υλών με στόχο τη συνεχή εκπαίδευση των νέων αποφοίτων και του εργατικού δυναμικού του κλάδου. Με την εφαρμογή διάφανων πρακτικών και μέσω τεκμηριωμένου διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους φορείς, αυτές οι εκπαιδευτικές προσπάθειες οικοδομούν την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας και διευκολύνουν τις διαδικασίες αδειοδότησης, οι οποίες συχνά αποτελούν την πιο σημαντική πρόκληση για τον κλάδο των πρώτων υλών. Η 4η ενότητα εστιάζει στη σχέση μεταξύ της εκπαίδευσης, των διάφανων πρακτικών, των αποτελεσματικών ρυθμιστικών διαδικασιών και της δέσμευσης της κοινωνίας και στοχεύει να αποδείξει πώς τα εκπαιδευτικά προγράμματα μπορούν να συμβάλλουν στην αποδοχή της βιομηχανίας εξόρυξης και αξιοποίησης πρώτων υλών.
Ενότητα Πόστερ: Η εκπαίδευση και η καινοτομία συναντούν τη βιομηχανία
Η ενότητα αυτή έχει ως στόχο να παρουσιάσει ένα ευρύ φάσμα έργων και προγραμμάτων του κλάδου των πρώτων υλών που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το EIT RawMaterials και άλλες εθνικές πηγές. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα επιτεύγματά τους, να ανταλλάξουν ιδέες και να εξερευνήσουν δυνατότητες συνεργειών. Στόχος είναι η προώθηση της συνεργασίας και δικτύωσης μεταξύ βιομηχανιών, νεοφυών επιχειρήσεων, ερευνητικών και άλλων φορέων του κλάδου των πρώτων υλών, ενθαρρύνοντας νέες πρωτοβουλίες που ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της Πράξης CRMA.
Στον 9ο Ελληνικό Κοινοτικό Διάλογο για τις Ορυκτές Πρώτες Ύλες, ο Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, θα εστιάσει στην αναγκαιότητα και τη σημασία διασφάλισης της κοινωνικής άδειας λειτουργίας (SLO) με στόχο την ενίσχυση της δημόσιας αποδοχής του κλάδου των πρώτων υλών. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στελέχη των μεγαλύτερων βιομηχανιών του κλάδου των πρώτων υλών, μεταξύ των οποίων Hellas Gold, METLEN, IMERYS, ElvalHalcor, Energean PLC, Hellenic Minerals, καθώς και εκπρόσωποι από το EIT RawMaterials.ους του EIT RawMaterials RIS Hub Greece