Για την ανακοίνωση μιας ακόμη σημαντικής συμφωνίας στα «πρότυπα» του project Delphini, που τέθηκε σε εμπορική λειτουργία τον περασμένο Αύγουστο, ετοιμάζεται η εταιρεία Axpo, μία εκ των βασικών «παικτών» στη σύναψη διμερών συμβάσεων αγοροπωλησίας «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και με δραστηριότητα στην Ελλάδα τα τελευταία 4 χρόνια.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Domenico Franceschino, επικεφαλής του τμήματος Origination για Δυτική και Ανατολική Ευρώπη και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Axpo Solutions AG σε συνέντευξή του στη «Ν», η επικείμενη συμφωνία, που ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης και συνενώσει παραγωγούς και μεγάλους καταναλωτές, έρχεται να «απαντήσει» στην ανάγκη προσαρμογής και αντιστοίχισης της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής στην κατανάλωση με τρόπο που να διασφαλίζονται ανταγωνιστικές τιμές και σταθερότητα στην εξυπηρέτηση του φορτίου.
Σημειώνεται ότι το project Delphini αφορά φωτοβολταϊκό πάρκο συνολικής ισχύος 100 MW που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Cero Generation και έχει συναφθεί μακροπρόθεσμη ιδιωτική συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) με την Axpo, συνιστώντας το πρώτο corporate PPA στην Ελλάδα και το πρώτο έργο που ωρίμασε ως το στάδιο της υλοποίησης χωρίς την αξιοποίηση επιδοτήσεων του ελληνικού κράτους.
Έντονο ενδιαφέρον
Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε το υψηλόβαθμο στέλεχος της Axpo, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από βιομηχανικούς καταναλωτές στην προσπάθειά τους αφενός να επιτύχουν τους πράσινους στόχους που έχουν θέσει και αφετέρου να διαχειριστούν με τον πλέον βέλτιστο τρόπο το ενεργειακό τους κόστος. «Ο ρόλος μας στην αγορά δεν είναι απλώς να εντοπίζουμε και συνενώνουμε τον παραγωγό με τον off-taker, παρά να εξισορροπούμε τις διακυμάνσεις που προκύπτουν από την κύκλιση της αγοράς με προσανατολισμό να προκύπτει μια σταθερότητα για τον πελάτη μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Franceschino, συμπληρώνοντας ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι η εξυπηρέτηση του εκάστοτε προφίλ κατανάλωσης ενός off-taker, που πολλές φορές δεν αντιστοιχεί στη στοχαστικότητα των ΑΠΕ.
Σε αυτή τη βάση, το «χαρτοφυλάκιο» της Axpo συνδυάζει το σύνολο των πράσινων τεχνολογιών -φωτοβολταϊκά, αιολικά, αποθήκευση και υπηρεσίες ευελιξίας (βλέπε demand-response)-, ενώ επίσης αξιοποιείται η δραστηριότητα της εταιρείας στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, πράγμα που εν τέλει επιτρέπει τη διαμόρφωση ενός ανταγωνιστικού «πακέτου» ενέργειας που προσφέρει σταθερές τιμές σε βάθος δεκαετίας.
Βιομηχανικοί καταναλωτές
Επί παραδείγματι, στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως ανέφερε ο διευθυντής της Axpo στη χώρα μας, Βασίλειος Μαχιάς, υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες βιομηχανικών καταναλωτών, με την πρώτη να αφορά τις ενεργοβόρες βιομηχανίες και τη δεύτερη τις μεγάλες βιομηχανικές επιχειρήσεις. Η πρώτη κατηγορία επιδεικνύει μεγαλύτερη ευαισθησία ως προς το ενεργειακό κόστος και άρα τις τιμές ενέργειας, καθώς συνιστά βασική παράμετρο του συνολικού κόστους, εν αντιθέσει με τις μεγάλες επιχειρήσεις που εστιάζουν περισσότερο στους στόχους βιωσιμότητας που έχουν αναλάβει και θέσει μακροπρόθεσμα.
Ενδιαφέρον υπάρχει και από τις δύο πλευρές για τη σύναψη «πράσινων» PPAs, με τη δυσκολία να έγκειται στο γεγονός ότι η υφιστάμενη φόρμουλα «pay as produced» να μην αντιστοιχεί στις ανάγκες των καταναλωτών, καθώς περιορίζεται στην παραγωγή των φωτοβολταϊκών όταν οι επιχειρήσεις θέλουν να διασφαλίσουν την προμήθεια ενέργειας 24 ώρες το 24ωρο. Η αξιοποίηση ενός διευρυμένου «χαρτοφυλακίου» επιτρέπει την άμβλυνση της εν λόγω δυσκολίας, πράγμα που με τη σειρά του οδηγεί στον περιορισμό του ρίσκου για τον καταναλωτή. «Με αυτόν τον τρόπο κατορθώνουμε να περιορίζουμε το ρίσκο για τον καταναλωτή προσφέροντας ένα προφίλ κατανάλωσης για 24 ώρες το 24ωρο. Ένα τέτοιο σχήμα αποβαίνει σε όφελος τόσο του παραγωγού, που δύναται να διασφαλίσει ευκολότερα τραπεζική χρηματοδότηση για την ανάπτυξη του έργου, όσο και για τον off-taker που μπορεί να εκτιμήσει σε βάθος χρόνου τον προϋπολογισμό του και τα κόστη του».
Επιπρόσθετα, όπως τόνισε, ένα σημαντικό πλεονέκτημα της Axpo προς την επίτευξη της βέλτιστης συμφωνίας είναι η παρουσία της εταιρείας στις γειτονικές χώρες, πράγμα που επιτρέπει συνέργειες τόσο μεταξύ των διαφόρων «πράσινων» τεχνολογιών όσο και την αξιοποίηση εργαλείων της αγοράς, όπως προαναφέρθηκε.
Οι τιμές των PPAs
Αυτή τη στιγμή, όπως ανέφερε ο κ. Franceshino, οι τιμές των PPAs για ένα φωτοβολταϊκό σε συμβόλαιο «pay as produced» κυμαίνονται στα 37 με 43 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, με τα αιολικά να «κλείνουν» λίγο ψηλότερα, στα 60-65 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Όπως διευκρίνισε, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες επιδιώκουν τιμές της τάξης των 40 ευρώ η Μεγαβατώρα ή και χαμηλότερα, με τους υπόλοιπους μεγάλους καταναλωτές να κινούνται και λίγο ψηλότερα, όντας λιγότερο «price oriented» στις διαπραγματεύσεις τους, όπως προαναφέρθηκε.
Γιατί στην Ελλάδα
Η γεωγραφική θέση της χώρας σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής για την επίτευξη των στόχων απανθρακοποίησης συνιστούν τις δύο βασικές παραμέτρους που θέτουν την ελληνική αγορά υψηλά στην ατζέντα της Axpo, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Franceschino. «Η Ελλάδα είναι μια σημαντική αγορά. Είναι σταυροδρόμι της ΝΑ Ευρώπης, ενώ ήδη από το 2020 έχει ενσωματώσει το target model και επομένως συνιστά μέρος της ενοποιημένης ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας».
Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε ο κ. Μαχιάς, «η Ελλάδα έχει φιλόδοξους στόχους ΑΠΕ. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που θέλουμε να είμαστε μέρος αυτού και εκτιμούμε ότι η δραστηριότητά μας με τους όρους που περιγράψαμε μπορεί να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία τόσο για τους παραγωγούς "πράσινης" ενέργειας όσο και για τους μεγάλους καταναλωτές που θέλουν να κλείσουν μια διμερή σύμβαση για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Προτάσεις προς το ΥΠΕΝ
«Η αποτελεσματικότητα του συστήματος σχετίζεται άμεσα με την ύπαρξη κανόνων που δεν αλλάζουν αυθαίρετα και επιτρέπουν στον επενδυτή να προβλέπει τις τάσεις και την πορεία της αγοράς. Οι περικοπές είναι ένα ενδεικτικό παράδειγμα, όπου ένας επενδυτής θα πρέπει να γνωρίζει "τι μέλει γενέσθαι" για να μπορεί να υπολογίσει σωστά στο business plan που καταρτίζει», ανέφερε χαρακτηριστικά το υψηλόβαθμο στέλεχος της Axpo, δίνοντας το στίγμα ως προς πυρήνα των παρεμβάσεων που χρειάζεται να υπάρξουν από το ΥΠΕΝ. Ταυτόχρονα αναγνώρισε ότι γίνονται βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση, ωστόσο αυτά θα πρέπει να ολοκληρωθούν και να καταλήγουν σε ένα περίγραμμα γνωστό για όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά, χωρίς «ξαφνικές» αλλαγές που πολλαπλασιάζουν το ρίσκο των επενδύσεων.
Το προφίλ της Axpo
Η Axpo είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελβετία, με 100 χρόνια ιστορίας στον τομέα της ενέργειας, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στη μετάβαση προς την απανθρακοποίηση και την ενεργειακή μεταρρύθμιση στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, όπως προαναφέρθηκε, η Axpo έχει πραγματοποιήσει την πρώτη συμφωνία PPA (Power Purchase Agreement) για ηλιακή ενέργεια, προσφέροντας λύσεις ενεργειακής διαχείρισης κινδύνου σε επιχειρήσεις και παραγωγούς ενέργειας.