Για τις 13 Δεκεμβρίου δρομολογείται -εκτός απροόπτου- η πρόωρη αποπληρωμή δημοσίου χρέους συνολικού ύψους 7,9 δισ. ευρώ, ενώ ανοίγει ο δρόμος για επιπλέον 10 δισ. ευρώ στη διετία 2025-2026.
Η χθεσινή έγκριση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την αξιοποίηση ταμειακών διαθεσίμων ώστε να αποπληρωθεί χρέος του επίσημου τομέα, μπορεί να αφορά -τουλάχιστον σε επίπεδο ανακοίνωσης- τη φετινή πρόωρη αποπληρωμή, ωστόσο πρακτικά έχει «κλειδώσει» η αξιοποίηση ακόμη 10 δισ. ευρώ από το λεγόμενο «σκληρό μαξιλάρι», το οποίο στο τέλος του 2026 θα έχει πρακτικά αδειάσει έπειτα από τρεις πρόωρες αποπληρωμές χρέους:
1. Η πρώτη είναι αυτή που θα γίνει στις 13 Δεκεμβρίου και θα αφορά τα διμερή δάνεια που έχει συνάψει η Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου. Ουσιαστικά, θα εξοφληθούν από τώρα οι δόσεις που κανονικά θα έπρεπε να πληρωθούν από το 2026 έως και το 2028. Έτσι, θα περιοριστούν οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας για όλη την επόμενη 4ετία, κάτι που αυτομάτως σημαίνει και περιορισμό της ανάγκης εξόδου στις αγορές. Ήδη, το εκδοτικό πρόγραμμα του 2025 αναμένεται ότι θα προβλέπει εκδόσεις 8 δισ. ευρώ, έναντι περίπου 9,5 δισ. ευρώ το 2024.
2. Η δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή θα πραγματοποιηθεί εντός του 2025 και θα αφορά οφειλές που κανονικά λήγουν μετά το 2032. Τη σχετική κίνηση έχει ήδη προαναγγείλει και ο πρωθυπουργός. Πλέον, από το 2025 θα επιλέγονται οι μακροπρόθεσμες λήξεις, καθώς ο ΟΔΔΗΧ θέλει να περιορίσει τις οφειλές με κυμαινόμενο επιτόκιο οι οποίες δεν έχουν καλυφθεί από swaps.
3. H τρίτη πρόωρη αποπληρωμή θα γίνει μέσα στο 2026 και πρακτικά θα εξαντλήσει το λεγόμενο «σκληρό μαξιλάρι» που χορηγήθηκε στην Ελλάδα το 2018, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του τρίτου μνημονίου.
Για τον Νοέμβριο τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας εκτιμώνται σε περίπου 46 δισ. ευρώ, ενώ με το κλείσιμο του χρόνου -μετά και την πρόωρη αποπληρωμή της 13ης Δεκεμβρίου- αναμένεται να διαμορφωθούν κοντά στα 30 δισ. ευρώ. Το χρέος σε επίπεδο γενικής κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί στην περιοχή του 154% του ΑΕΠ. Ωστόσο, η Ελλάδα προβάλλει ολοένα και πιο έντονα στις αγορές τον δείκτη του «καθαρού χρέους» ο οποίος λαμβάνει υπόψη του και τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, τα οποία ξεπερνούν το 12% του ΑΕΠ, κάτι που δεν συναντάται σε άλλες χώρες.
Η μείωση αναλογίας
Η προοπτική συνεχούς μείωσης της αναλογίας του χρέους ως προς το ΑΕΠ (σ.σ. για το 2025 με τις νέες πρόωρες αποπληρωμές, την εκτίμηση για πρωτογενή πλεονάσματα κοντά στα 7 δισ. ευρώ, αλλά και τις νέες εκδόσεις των 8 δισ. ευρώ) εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 147,5%. Δρομολογούνται για το νέο έτος δύο εκδόσεις νέων ομολόγων -η διάρκεια θα καθοριστεί με βάση και τη ζήτηση από την πλευρά των επενδυτών-, αλλά και επανεκδόσεις υφιστάμενων ομολόγων που θα αποφέρουν περίπου 2 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο των εντόκων γραμματίων αναμένεται να κινηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα, δηλαδή κοντά στα 8 δισ. ευρώ.