Στα Μακροπρόθεσμα Διμερή Συμβόλαια Προμήθειας Ηλεκτρισμού Επικεντρώνεται το Νέο Κείμενο Εργασίας του ΙΕΝΕ

Στα Μακροπρόθεσμα Διμερή Συμβόλαια Προμήθειας Ηλεκτρισμού Επικεντρώνεται το Νέο Κείμενο Εργασίας του ΙΕΝΕ
energia.gr
Σαβ, 30 Νοεμβρίου 2024 - 11:38

Σε ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα για την εγχώρια αγορά ενέργειας, τα Μακροπρόθεσμα Διμερή Συμβόλαια Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, γνωστά ως PPAs, είναι αφιερωμένο το πιο πρόσφατο (Νοέμβριος 2024) Κείμενο Εργασίας (Working Paper) του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης. Πραγματικά, τα PPAs έχουν προβληθεί ως η πλέον πρόσφορη λύση στο πρόβλημα του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους που έχει επιβαρύνει, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, την ελληνική βιομηχανία και, εν γένει, τις επιχειρήσεις της χώρας μας

Τα PPAs αποτελούν ένα τραπεζικό προϊόν που προσφέρει σταθερή ταμειακή ροή και ελαχιστοποίηση του ρίσκου, ενώ, παράλληλα, εξασφαλίζει για τις εταιρείες ενέργειας την απαιτούμενη χρηματοδότηση. Ωστόσο, όπως εξηγεί το νέο Working Paper (No 34) του ΙΕΝΕ, αν και η εφαρμογή των PPAs αποτελεί μια εύκολη λύση για την απεξάρτηση των υψηλών τιμών ενέργειας από τις τιμές του φυσικού αερίου καθώς βασίζονται στο πολύ χαμηλό κόστος παραγωγής των ΑΠΕ, ωστόσο, η καθολική εφαρμογή τους σε όλους τους καταναλωτές και τα αποτελέσματά τους στο ανταγωνιστικό πεδίο απαιτούν περισσότερη ανάλυση. Κι αυτό γιατί η συμμετοχή πολλών καταναλωτών σε μακροχρόνιες διμερείς συμβάσεις απευθείας με τους παραγωγούς μπορεί να δημιουργήσει μια αποκλειστική σχέση αγοραπωλησίας μη ανταγωνιστική, η οποία καλό είναι να αποφεύγεται σε μια ελεύθερη αγορά.



Το συγκεκριμένο Κείμενο Εργασίας (Μέρος A΄), πέρα από τις πληροφορίες σχετικά με την σπουδαιότητα των διμερών συμβάσεων, αναδεικνύει τις στρεβλώσεις που παρουσιάζονται στην προσπάθεια διεύρυνσης της εφαρμογής τους σε τομείς πέραν της βιομηχανίας. Εξάλλου, το ζητούμενο είναι η μείωση των τιμών ενέργειας μέσα από ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον στη χονδρική αγορά, με τα PPAs ως ένα εργαλείο, το οποίο να εξυπηρετεί κυρίως τους μεγάλους καταναλωτές (βιομηχανίες). Όπως αναλύεται λεπτομερώς στη νέα αυτή έκδοση του ΙΕΝΕ, η εφαρμογή των PPAs δεν επηρεάζει μόνο τις ανταγωνιστικές συνθήκες αλλά και την μέση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς.

Συγγραφείς του Κειμένου Εργασίας Νο 34 του ΙΕΝΕ με τίτλο «Η Αγορά των Μακροπρόθεσμων Διμερών Συμβολαίων Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (PPAs) στην Ελλάδα – Μέρος Α΄» είναι ο κ. Φώτης Ζαχαρόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΙΕΝΕ, ειδικός σε θέματα συνθηκών ανταγωνισμού, π. Μέλος ΔΣ ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ, και ο κ. Δημήτρης Μεζαρτάσογλου, Research Associate του Ινστιτούτου. Αναθεώρηση ( peer review) του συγκεκριμένου Κειμένου Εργασίας διενήργησε ο κ. Νίκος Σοφιανός, Ενεργειακός Σύμβουλος, Πρόεδρος της Επιτροπής ΑΠΕ και Μέλος της ΔΕ του ΙΕΝΕ. Το νέο Κείμενο Εργασίας είναι διαθέσιμο στην κατηγορία “Working Papers IENE” του iene. gr – βλ. εδώ

 

Θα ακολουθήσει η δημοσίευση του Β΄Μέρους του Working Paper, στο οποίο θα περιγραφεί η βέλτιστη οικονομική προσομοίωση των διμερών συμβάσεων PPAs μέσα στην αγορά, ώστε αυτή να ικανοποιεί τόσο τους παραγωγούς ενέργειας όσο και τους καταναλωτές.