Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του πρέπει να είναι «μια ευρωπαϊκή αδέσμευτη χώρα» κατά την ομιλία που εκφώνησε ενώπιον του ουκρανικού κοινοβουλίου μετά την ορκωμοσία του, προσθέτοντας ότι δεν επιδιώκει την πρόσδεση της Ουκρανίας ούτε στη Ρωσία, ούτε στη Δύση
Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του πρέπει να είναι «μια ευρωπαϊκή αδέσμευτη χώρα» κατά την ομιλία που εκφώνησε ενώπιον του ουκρανικού κοινοβουλίου μετά την ορκωμοσία του, προσθέτοντας ότι δεν επιδιώκει την πρόσδεση της Ουκρανίας ούτε στη Ρωσία, ούτε στη Δύση.

Οι προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η διεθνής κοινότητα επιβάλλουν την ευρύτερη δυνατή ενότητα...είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε στις διαδικασίες αυτές ως ευρωπαϊκή αδέσμευτη χώρα, είπε.

«Η Ουκρανία θα επιλέξει την εξωτερική πολιτική που θα επιτρέψει στο κράτος να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα από την ανάπτυξη ισότιμων και αμοιβαία επωφελών σχέσεων με τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες κυβερνήσεις...», είπε.

«Εγώ, ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, εκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας από τη βούληση του λαού, ορκίζομαι πίστη Ουκρανία», είχε δηλώσει προηγουμένως, τοποθετώντας το δεξί του χέρι στο ουκρανικό Σύνταγμα και σε μία από τις παλαιότερες ουκρανικές εκδόσεις του Ευαγγελίου, που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα.

«Δεσμεύομαι να υπερασπισθώ με όλες τις πράξεις μου την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας καθώς και τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών και να ενισχύσω το κύρος της Ουκρανίας στον κόσμο», είπε.

Ο προκάτοχός του Βίκτορ Γιούσενκο και η πρωθυπουργός Γιούλια Τιμόσενκο δεν παρευρέθησαν στην ορκωμοσία του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος θεωρείται προσκείμενος στη Μόσχα, εν αντιθέσει με τον Βίκτορ Γιούσενκο, ο οποίος επεδίωξε την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

(από www.kathimerini.gr, 25/02/2010)