Υπαίτιοι της δημοσιονομικής κρίσεως στην οποία περιέπεσε η χώρα μας είναι οι πολιτικοί. Οι πολιτικοί όλων των κομμάτων. Όταν βρίσκονται στην Κυβέρνηση συνήθως δεν λαμβάνουν μέτρα γιά τον περιορισμό του δημοσίου ελλείμματος. Και όταν είναι στην Αντιπολίτευση παρεμποδίζουν την εκάστοτε Κυβέρνηση να λάβη τα απαιτούμενα μέτρα. Μόλις εκείνη ανακοινώση κάτι, αντιδρούν αμέσως και αρχίζουν την δημαγωγία.

Έσχατη παρακμή του πολιτικού μας συστήματος

 

Υπαίτιοι της δημοσιονομικής κρίσεως στην οποία περιέπεσε η χώρα μας είναι οι πολιτικοί. Οι πολιτικοί όλων των κομμάτων. Όταν βρίσκονται στην Κυβέρνηση συνήθως δεν λαμβάνουν μέτρα γιά τον περιορισμό του δημοσίου ελλείμματος. Και όταν είναι στην Αντιπολίτευση παρεμποδίζουν την εκάστοτε Κυβέρνηση να λάβη τα απαιτούμενα μέτρα. Μόλις εκείνη ανακοινώση κάτι, αντιδρούν αμέσως και αρχίζουν την δημαγωγία.

 

Το υπέρογκο χρέος

 

Έτσι έφθασε το δημόσιο χρέος της Ελλάδος στα 300 δις ευρώ, που κατά κάποιες εκτιμήσεις ίσως να είναι και μεγαλύτερο. Την ευθύνη φέρουν καθ' ολοκληρίαν οι πολιτικοί. Τόσο οι κρατικοί Προϋπολογισμοί όσο και οι απολογισμοί της εκτελέσεώς τους έχουν εγκριθή από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Όφειλαν λοιπόν οι κ.κ. βουλευτές να έχουν αντιδράσει όλα αυτά τα χρόνια γιά την συνεχή διόγκωση του εθνικού χρέους. Αν δεν καταλάβαιναν τί σημαίνει χρέος 300 δις ευρώ σε μία χώρα με ετήσια παραγωγή 250 δις ευρώ, είναι ανάξιοι του αξιώματός τους.

 

Είναι απίστευτο λοιπόν, ότι οι υπαίτιοι της δημιουργίας του υπερόγκου δημοσίου χρέους που έχει φέρει την χώρα στα πρόθυρα της πτωχεύσεως, συγκαλούν Εξεταστική Επιτροπή γιά να διερευνήσουν ποιός φταίει γιά το χρέος αυτό! Ενώ φταίνε όλοι συλλήβδην. Το μεν ΠΑΣΟΚ διότι κατά την δεκαετία του '80 εφηύρε την ελλειμματική πολιτική και κατά την περίοδο 1993-2004 την συνέχισε. Η δε Νέα Δημοκρατία διότι ενώ κατά καιρούς προσπάθησε να βάλη τάξη στα δημοσιονομικά, τελικώς απέτυχε. Και το 2009 παρέδωσε το δημόσιο χρέος στο 113% του ΑΕΠ.

 

Η σύστασις Εξεταστικής Επιτροπής που υποτίθεται ότι θα διερευνήση τις ευθύνες γιά τα χάλια των δημοσίων οικονομικών της χώρας, δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας προκλητικός εμπαιγμός. Υπεύθυνοι είναι όλοι ανεξαιρέτως, περιλαμβανομένων και των κομμάτων της Αριστεράς. Διότι και αυτά έχουν παίξει τον ρόλο τους στην διαμόρφωση του δημοσίου ελλείμματος. Οσάκις απεφασίζετο ένα μέτρο γιά τον περιορισμό του, αμέσως εξωθούσαν τον κόσμο σε απεργιακές κινητοποιήσεις και συνήθως ανάγκαζαν την εκάστοτε Κυβέρνηση να υποχωρήση.

 

- Αραγε τί θα συζητήση η εν λόγω Εξεταστική Επιτροπή; Περιμένει κανείς να ομολογήσουν τα μέλη της την συλλογική ευθύνη που φέρει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα της χώρας μας -δηλαδή οι ίδιοι οι βουλευτές- γιά το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος έφθασε στα 300 δις ευρώ; Αμφιβάλλουμε.

 

Το πιθανώτερο είναι πως οι μεν θα κατηγορούν τους δε. Κοινώς θα κοκκορομαχούν. Άλλωστε η διαδικασία αυτή έχει ήδη αρχίσει. Με το άκουσμα ότι το ΠΑΣΟΚ εζήτησε την σύσταση Εξεταστικής γιά την Οικονομία, η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να δηλώση ότι την αποδέχεται υπό το όρο ότι η διερεύνησις θα επεκταθή μέχρι το 1980. Πάλι καλά που δεν θα διερευνηθούν οι αιτίες του «δυστυχώς επτωχεύσαμεν» που ανεφώνησε ο Χαρίλαος Τρικούπης το 1893!

 

Προβλέψιμος καυγάς

 

Το τί θα λεχθή στην εν λόγω Εξεταστική Επιτροπή είναι απολύτως προβλέψιμο. Το ΠΑΣΟΚ θα επικαλείται τί παρέδωσε στην Νέα Δημοκρατία το 2004 και θα επιρρίπτη όλες τις ευθύνες γιά την σημερινή δημοσιονομική εξέλιξη στην Κυβέρνηση Καραμανλή. Η δε Νέα Δημοκρατία θα αντιτείνη ότι το 2004 παρέλαβε και κρυφά χρέη -όπως π.χ. των νοσοκομείων- και ότι ο κύριος λόγος γιά τον οποίο δεν μπόρεσε να περιορίση το χρέος ήταν τα υπέρογκα τοκοχρεωλύσια από τον δανεισμό που είχε γίνει επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Όσο γιά το μαγείρεμα των στοιχείων που απεστέλλοντο στις Βρυξέλλες, το ΠΑΣΟΚ θα μιλάει γιά την τελευταία τριετία, η δε Νέα Δημοκρατία γιά την εποχή της δημιουργικής λογιστικής και τον τρόπο εντάξεώς μας στην ΟΝΕ.

 

Αντί πολιτικής γιά να εξέλθη ο τόπος από το σημερινό αδιέξοδο, τα μέλη της Βουλής θα επιδοθούν σε κοκκορομαχία. Πρόκειται γιά έσχατη παρακμή του πολιτικού μας συστήματος. Την κρισιμώτερη ίσως στιγμή γιά την ελληνική οικονομία και το μέλλον του τόπου, οι βουλευτές αντί να αναλάβουν επί τέλους τις ευθύνες τους, θα αλληλοκατηγορούνται γιά το ποιός φταίει. Ενώ η αλήθεια είναι ότι φταίνε όλοι.

(από την εφημερίδα «Εστία»)