«Η Gazprom Κάλεσε την Transgaz κι Όχι την Ρουμανία στον South Stream»

Σε αντίθεση με προ δεκαημέρου δηλώσεις του, ο Υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας Αντριάν Βιντεάνου τόνισε σήμερα ότι η Gazprom έχει καλέσει την κρατική ρουμανική εταιρεία Transgaz στον South Stream κι όχι την Ρουμανία. «Η Transgaz έλαβε πρόσκληση ως εμπορική εταιρεία. Αυτό είναι όλο, όχι το ρουμανικό κράτος ή οι κυβερνητικοί θεσμοί», είπε ο Βιντεάνου απαντώντας σε δήλωση της Gazprom που απέκρουε τα σχόλιά του ότι η Ρουμανία είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα του South Stream
energia.gr
Δευ, 1 Μαρτίου 2010 - 19:00
Σε αντίθεση με προ δεκαημέρου δηλώσεις του, ο Υπουργός Οικονομικών της Ρουμανίας Αντριάν Βιντεάνου τόνισε σήμερα ότι η Gazprom έχει καλέσει την κρατική ρουμανική εταιρεία Transgaz στον South Stream κι όχι την Ρουμανία.

«Η Transgaz έλαβε πρόσκληση ως εμπορική εταιρεία. Αυτό είναι όλο, όχι το ρουμανικό κράτος ή οι κυβερνητικοί θεσμοί», είπε ο Βιντεάνου απαντώντας σε δήλωση της Gazprom που απέκρουε τα σχόλιά του ότι η Ρουμανία είχε προσκληθεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα του South Stream.

Στις 19 Φεβρουαρίου, ο Βιντεάνου δήλωσε ότι η Gazprom απηύθυνε επίσημη πρόσκληση προς τις ρουμανικές αρχές να μετάσχουν στον αγωγό South Stream και να επεκτείνει την συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου και πέραν των ρουμανικών συνόρων. Η δήλωσε ήρθε δύο ημέρες μετά την συνάντηση ανάμεσα στον Βιντεάνου και τον Αντιπρόεδρο της Gazprom Αλεξάντερ Μεντβέντεφ στο Βουκουρέστι.

Ο ρωσικών συμφερόντων αγωγός θεωρείται ως το βασικό ανταγωνιστικό σχέδιο προς τον Nabucco, ο οποίος υποστηρίζεται από την Ε.Ε. και στον οποίο η Ρουμανία έχει ήδη δεσμευθεί να συμμετάσχει.