Από τα κροατικά εδάφη θα διέλθει ο ρωσο-ιταλικός αγωγός φυσικού αερίου South Stream, μετά τη σημερινή υπογραφή στη Μόσχα της σχετικής διακρατικής συμφωνίας, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία RIA Novosti και Itar-Tass. Η συμφωνία για τη διέλευση και εκμετάλλευση του αγωγού υπεγράφη από τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας κ. Σεργκέι Σματκό και τον Κροάτη υπουργό Οικονομίας, Εργασίας και Επιχειρηματικότητας κ. Ντζούρο Πόπιγιατς, παρουσία του Ρώσου πρωθυπουργού κ. Βλαντιμίρ Πούτιν και της Κροάτισας ομολόγου του κ. Γιαντράνκα Κόσορ
Από τα κροατικά εδάφη θα διέλθει ο ρωσο-ιταλικός αγωγός φυσικού αερίου South Stream, μετά τη σημερινή υπογραφή στη Μόσχα της σχετικής διακρατικής συμφωνίας, όπως μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία RIA Novosti και Itar-Tass.

Η συμφωνία για τη διέλευση και εκμετάλλευση του αγωγού υπεγράφη από τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας κ. Σεργκέι Σματκό και τον Κροάτη υπουργό Οικονομίας, Εργασίας και Επιχειρηματικότητας κ. Ντζούρο Πόπιγιατς, παρουσία του Ρώσου πρωθυπουργού κ. Βλαντιμίρ Πούτιν και της Κροάτισας ομολόγου του κ. Γιαντράνκα Κόσορ.

«Η συμφωνία επιτρέπει τη δημιουργία κοινοπραξίας 50-50. Φυσικά και θα πρέπει να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες, αλλά η Κροατία θα προμηθευτεί περισσότερο φυσικό αέριο και αυτό είναι το πιο σημαντικό», δήλωσε η κ. Κόσορ.

«Όπως γνωρίζετε, το πρόγραμμα χαίρει ευρείας διεθνούς στήριξης, με τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, τη Σερβία και τη Σλοβενία να συμμετέχουν ήδη στην υλοποίησή του», επισήμανε, από την πλευρά του ο κ. Πούτιν. Ο Ρώσος πρωθυπουργός πρόσθεσε στη συνέχεια ότι «είναι προφανή τα πλεονεκτήματα για όλους τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Κροατίας που ανακοίνωσε σήμερα τη συμμετοχή της. Ιδιαιτέρως - και πριν από όλα - αυτό αφορά την ασφάλεια της μεταφοράς ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη και απλά τα οικονομικά πλεονεκτήματα για όλους τους συμμετέχοντες».

«Υπό αυτό το φως, συζητήθηκε επίσης η διασύνδεση των πετρελαιαγωγών Druzhba και Adria» είπε ο κ. Πούτιν, με την κ. Κόσορ να προσθέτει ότι «οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν».

Η πρωθυπουργός της Κροατίας επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της χώρας της για εισαγωγές μεγαλύτερων ποσοτήτων φυσικού αερίου και στις σημερινές συζητήσεις εξετάστηκε η πιθανή επέκταση της συμφωνίας Κροατίας-Gazprom, η οποία λήγει φέτος. Προς το παρόν, η Κροατία προμηθεύεται ετησίως 1,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία και επιθυμεί αύξηση του όγκου στα 2,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

(από www.kathimerini.gr, 02/03/2010)

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η Gazprom την χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα ωφέλιμη για την Κροατία:

«Ο Όμιλος  Gazporm  καλωσορίζει την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, σχετικά με την κατασκευή και λειτουργία του τμήματος του αγωγού  South   Stream που θα διέρχεται από την Κροατία. Το κείμενο που υπεγράφη σήμερα στη Μόσχα, θα παρέχει την απαραίτητη νομική βάση, η οποία ενισχύει τα συμβαλλόμενα μέρη, ώστε να πραγματοποιήσουν τη μελέτη σκοπιμότητας και να δημιουργήσουν μια κοινοπραξία που θα δώσει ζωή στο έργο.

Συγκεκριμένα για την Κροατία, η σύνδεση της στο έργο, δεν σημαίνει μόνο προμήθεια επιπρόσθετου φυσικού αερίου και μιας επιπλέον διαδρομής για την προμήθεια του στη χώρα, αλλά επίσης αποτελεί ώθηση για όλο τον ενεργειακό τομέα με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επίσης, τονίζει για ακόμη μια φορά τον Πανευρωπαϊκό χαρακτήρα του έργου South Stream. Η τελική διαδρομή του αγωγού εξαρτάται από το αποτέλεσμα της μελέτης σκοπιμότητας».