Σημαντικές αποφάσεις καλείται να λάβει η κυβέρνηση της Βουλγαρίας το 2010 στον τομέα της ενέργειας σύμφωνα με τον Επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε., Γκίντερ Έτινγκερ. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, στο πλαίσιο διεθνούς φόρουμ για την ενεργειακή ασφάλεια στην Παρευξείνια Ζώνη, στη Σόφια, ο κ. Έτινγκερ κάλεσε τη Σόφια να συντονίσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχέδια της στον τομέα της υποδομής προμήθειας φυσικού αερίου
Σημαντικές αποφάσεις καλείται να λάβει η κυβέρνηση της Βουλγαρίας το 2010 στον τομέα της ενέργειας σύμφωνα με τον Επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε., Γκίντερ Έτινγκερ. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, στο πλαίσιο διεθνούς φόρουμ για την ενεργειακή ασφάλεια στην Παρευξείνια Ζώνη, στη Σόφια, ο κ. Έτινγκερ κάλεσε τη Σόφια να συντονίσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα σχέδια της στον τομέα της υποδομής προμήθειας φυσικού αερίου.

Επανέλαβε, επίσης, ότι ο αγωγός αερίου «Ναμπούκο» παραμένει προτεραιότητα για την ΕΕ και η κατασκευή του δεν έρχεται σε αντίθεση με τον αγωγό South Stream.

Ο Επίτροπος Ενέργειας και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός συζήτησαν την πιθανότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βοηθήσει τη βουλγάρικη κυβέρνηση στην αναζήτηση χρηματοδότη και στρατηγικού επενδυτή από την Ευρώπη για τον πυρηνικό σταθμό «Μπέλενε».

Ο κ. Μπορίσοφ δήλωσε ότι στον προϋπολογισμό της Βουλγαρίας δεν υπάρχουν χρήματα για την ολοκλήρωση του σταθμού Μπέλελε και πρόσθεσε ότι η χώρα δεν πρόκειται να δεχτεί το «Μπέλενε» να κατασκευαστεί μόνο με δάνεια από τη Ρωσία, όπως πρότειναν Ρώσοι αρμόδιοι κατά την επίσκεψή τους στη Σόφια.

Απέκλεισε, ωστόσο, το ενδεχόμενο η Βουλγαρία να εγκαταλείψει το σχέδιο κατασκευής του δεύτερου πυρηνικού σταθμού, καθώς τότε η χώρα θα χάσει τις επενδύσεις δισ. ευρώ που έχει κάνει στο έργο και θα αναγκαστεί να πληρώσει και αποζημιώσεις στη ρωσική εταιρία, που συμμετέχει στο έργο.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός ανήγγειλε, ότι ξεκίνησε η διαδικασία για την παράταση της περιόδου ενεργής λειτουργίας του πέμπτου και του έκτου αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό «Κοζλοντούι» (η οποία λήγει σε δέκα χρόνια από τώρα) και εξέφρασε την ελπίδα, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκρίνει το σχετικό σχέδιο της Σόφιας.

Αρμόδιοι φορείς της χώρας μελετούν τη δυνατότητα εγκατάστασης δύο καινούργιων αντιδραστήρων στο σταθμό «Κοζλοντούι», ανακοίνωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Ο κ. Μπορίσοφ είπε ότι η Βουλγαρία προτίθεται να λάβει μέρος στο σχέδιο «Ναμπούκο», όσο και στον αγωγό South Stream.
Σημειώνεται ότι τα προβλήματα της Βουλγαρίας με την αναζήτηση Ευρωπαίων επενδυτών για τον σταθμό «Μπέλενε» άρχισαν μετά την αποχώρηση γερμανικής εταιρίας από την επενδυτική υποστήριξη του σχεδίου.