Προώθηση Αειφόρου Παραγωγής και Χρήσης Βιομάζας

Ο τομέας της βιομάζας είναι κατακερματισμένος και υπάρχουν πολυάριθμοι μικροί χρήστες βιομάζας. Αυτό μεταξύ των άλλων τονίζεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις απαιτήσεις αειφορίας με τη χρήση στερεών και αέριων πηγών βιομάζας στον ηλεκτρισμό, τη θέρμανση και την ψύξη.
από την εφημερίδα Ναυτεμπορική
Παρ, 5 Μαρτίου 2010 - 12:58
Ο τομέας της βιομάζας είναι κατακερματισμένος και υπάρχουν πολυάριθμοι μικροί χρήστες βιομάζας. Αυτό μεταξύ των άλλων τονίζεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με τις απαιτήσεις αειφορίας με τη χρήση στερεών και αέριων πηγών βιομάζας στον ηλεκτρισμό, τη θέρμανση και την ψύξη.

Σύμφωνα με την έκθεση συνιστάται οι μηχανισμοί αειφορίας να εφαρμόζονται μόνο σε μεγάλους ενεργειακούς παραγωγούς θερμικής ισχύος 1 MW ή ηλεκτρικής δυναμικότητας 1MW ή μεγαλύτερους. Η πρόβλεψη για μικρούς παραγωγούς απαιτήσεων θα δημιουργούσε περιττό διοικητικό φόρτο, έστω και αν θα ενθαρρυνόταν η αύξηση των επιδόσεων και της απόδοσης.

Βιοενέργεια

Η εμπορία βιομάζας στην Ε.Ε. παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του τομέα της βιοενέργειας. Σχετικά με την ποσότητα βιομάζας που χρησιμοποιείται για ενεργειακούς σκοπούς, τα εθνικά και τα ευρωπαϊκά στατιστικά δεδομένα παρουσιάζουν μεγάλα κενά. Για τη βελτίωση των στοιχείων σχετικά με τη χρήση βιομάζας, συνιστάται να τηρούν τα κράτη-μέλη αρχεία σχετικά με την προέλευση της πρωτογενούς βιομάζας της χρησιμοποιούμενης σε εγκαταστάσεις ηλεκτρισμού, θέρμανσης και ψύξης ισχύος 1 MW ή υψηλότερης, συμβάλλοντας στη βελτίωση των στατιστικών στοιχείων για τη χρήση βιομάζας και στην παρακολούθηση των επιπτώσεων της χρήσης βιομάζας στις περιοχές καταγωγής. Επίσης, τα κράτη-μέλη καλούνται να παρακολουθούν μικρής κλίμακας (κυρίως οικιακή) χρήση βιομάζας με έρευνες και να επιδιώκουν να βελτιώνουν τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα των δεδομένων.

Συνιστάται να κοινοποιούνται οι πληροφορίες που συλλέγονται από τα κράτη-μέλη στην Επιτροπή, έτσι ώστε η Επιτροπή να μπορεί ενδεχομένως να λαμβάνει τις πληροφορίες αυτές υπόψη στην παρακολούθηση ευαίσθητων περιοχών. Θα παρακολουθείται η περαιτέρω ανάπτυξη της εμφάνισης ευρύτερων μηχανισμών αειφορίας που αφορούν τα δάση (π.χ. συστήματα αειφόρου διαχείρισης δασών) ή άλλα γεωργικά ή δασικά προϊόντα, ώστε να εκτιμάται κατά πόσον οι απαιτήσεις αειφορίας όσον αφορά δασική και γεωργική βιομάζα μόνο για ενεργειακή χρήση συμβάλλουν στην επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης των τομέων των δασών και της γεωργίας. Επίσης η Επιτροπή θα αναζητήσει τη δυνατότητα ανάληψης προσπαθειών για να λαμβάνονται υπόψη οι συνολικές εκπομπές από τη χρήση γης, τη μεταβολή της χρήσης γης και των δασών με βάση τη σύμβαση-πλαίσιο του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.

Τα κριτήρια

Κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα κράτη-μέλη καλούνται να λάβουν υπόψη τις ανωτέρω συστάσεις σχετικά με τα κριτήρια αειφορίας και σχετικά με την υποβολή αναφοράς και την παρακολούθηση. Οι συστάσεις αυτές έχουν σκοπό την προώθηση της αειφόρου παραγωγής και χρήσης βιομάζας, την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς όσον αφορά το εμπόριο βιομάζας και την άρση εμποδίων στην ανάπτυξη της βιοενέργειας. Συνεπώς συνιστάται ιδιαιτέρως στα κράτη-μέλη, τα οποία έχουν ήδη αναπτύξει κριτήρια αειφορίας που διαφέρουν από τις ανωτέρω συστάσεις, να ενσωματώσουν σε αυτά δεόντως τις συστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, τα κράτη-μέλη πρέπει να μεριμνούν ώστε οι εθνικοί μηχανισμοί αειφορίας να μην αποτελούν μέσο αυθαίρετης διάκρισης ή συγκαλυμμένων περιορισμών στις εμπορικές συναλλαγές.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2011 η Επιτροπή θα αναφέρει κατά πόσον οι εθνικοί μηχανισμοί έχουν επαρκώς και καταλλήλως αντιμετωπίσει το θέμα της αειφορίας όσον αφορά τη χρήση βιομάζας από το εσωτερικό και το εξωτερικό της Ε.Ε., κατά πόσον τα συστήματα αυτά συνεπάγονται εμπόδια στις εμπορικές συναλλαγές και εμπόδια στην ανάπτυξη του τομέα της βιοενέργειας. Μεταξύ άλλων, θα εξετάσει αν θα ήταν σκόπιμη η λήψη επιπλέον μέτρων, όπως κοινά κριτήρια αειφορίας σε επίπεδο Ε.Ε. Επίσης η Επιτροπή θα αναφερθεί στον τρόπο με τον οποίον γίνονται οι διεθνείς διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή και άλλες πολιτικές εξελίξεις, περιλαμβανόμενης της λογιστικής αποτίμησης.