Με την ισχυρή υποστήριξη της κυβέρνησης, η ηλιακή ενέργεια στην Ισπανία ήκμασε σε πόλεις όπως η Πουερτογιάνο, η οποία έσπευσε να επενδύσει στα φωτοβολταϊκά προκειμένου να αντισταθμίσει τη μείωση στην παραγωγή λιθάνθρακα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2008, η μισή συνολική εγκατεστημένη ισχύς φ/β τοποθετήθηκε στην Ισπανία.

Με την ισχυρή υποστήριξη της κυβέρνησης, η ηλιακή ενέργεια στην Ισπανία ήκμασε σε πόλεις όπως η Πουερτογιάνο, η οποία έσπευσε να επενδύσει στα φωτοβολταϊκά προκειμένου να αντισταθμίσει τη μείωση στην παραγωγή λιθάνθρακα. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2008, η μισή συνολική εγκατεστημένη ισχύς φ/β τοποθετήθηκε στην Ισπανία. Πλέον όμως, η κυβέρνηση συνειδητοποιεί τα προβλήματα της ραγδαίας αυτής ανάπτυξης.

Οι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι πολλά από τα πάρκα ήταν κακοσχεδιασμένα και χαμηλών προδιαγραφών, ενώ παράλληλα οι επιδοτήσεις του κράτους είναι απαραίτητες και στο μέλλον, αφού η εν λόγω βιομηχανία αδυνατεί να σταθεί στα πόδια της. Αυτό έγινε φανερό μετά τον περσινό Σεπτέμβριο, όταν αποφασίστηκε η μείωση της εγγυημένης τιμής και τέθηκαν όρια στην υλοποίηση των σχεδίων.

Έκτοτε, εργοστάσια έκλεισαν, χάθηκαν θέσεις εργασίας και εγκαταλείφθηκαν συμβόλαια στην πόλη Πουερτογιάνο, αλλά και αλλού, όπως αναφέρει η ΙΗΤ. Παρόλα αυτά, διεθνώς η τιμή της τεχνολογίας τείνει να μειώνεται, κάνοντας πιο ελκυστική την επένδυση στα φωτοβολταϊκά. Οι ρυθμιστικές αρχές μαθαίνουν από τα σφάλματα του παρελθόντος και προωθούν τη δημιουργία μιας αειφόρου αγοράς, η οποία δεν θα εξαρτάται αποκλειστικά από τις επιδοτήσεις.