Η απόλυτη προτεραιότητα του Ομπάμα είναι να διατηρήσει τον έλεγχο του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου: Στην αντίθετη περίπτωση δεν κινδυνεύει απλά και μόνο να βρεθεί πρόωρα στη θέση που βρέθηκε ο Κλίντον το 1994, δυο χρόνια μετά την εκλογή του να καταστεί δηλαδή «Κουτσή Πάπια», αλλά και με δεδομένη την πόλωση γύρω από το νομοσχέδιο για την Υγεία να διακινδυνεύσει την επανεκλογή

Η απόλυτη προτεραιότητα του Ομπάμα είναι να διατηρήσει τον έλεγχο του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου: Στην αντίθετη περίπτωση δεν κινδυνεύει απλά και μόνο να βρεθεί πρόωρα στη θέση που βρέθηκε ο Κλίντον το 1994, δυο χρόνια μετά την εκλογή του να καταστεί δηλαδή «Κουτσή Πάπια», αλλά και με δεδομένη την πόλωση γύρω από το νομοσχέδιο για την Υγεία να διακινδυνεύσει την επανεκλογή του το 2012.

Με τα παραπάνω δεδομένα είναι σαφές ότι ο Λευκός Οίκος γίνεται σε ένα ευρύ πεδίο όμηρος των διαφόρων Λόμπι που επηρεάζουν τη διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.Όμηρος σε τέτοιο βαθμό που η επιρροή των Λόμπι, συν την εσωστρέφεια στην οποία ήδη έχει βυθισθεί ο Λευκός Οίκος, θα φωτίσουν ως υψηλότατο αν όχι απαγορευτικό το κόστος μιας ενδεχόμενης διατήρησης του ελέγχου της Βουλής και της Γερουσίας. Με δύο λόγια, ο ηγέτης που φιλοδόξησε να αποκαταστήσει τη ζημιά της Σταυροφορίας και του Μονομερούς Παρεμβατισμού του Μπους υιού και των Νεοσυντηρητικών κινδυνεύει να περάσει στην ιστορία ως ο Πρόεδρος της εσωστρέφειας και της αδράνειας σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή:

-Στη Μέση Ανατολή ο Νετανιάχου και οι εξτρεμιστές σύμμαχοί του μάλλον θα πληρώσουν αρκετά φθηνά την προσβολή προς τον Ομπάμα, που αφού απέσπασε την επιστροφή του Αμπάς στη διαπραγμάτευση έστειλε επί τόπου τον Αντιπρόεδρο Μπάιντεν για να εισπράξει την πρόκληση της ανακοίνωσης της κατασκευής 1.600 επιπλέον οικιστικών συγκροτημάτων για τους εποίκους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

-Οι σχέσεις με την Κίνα επλήγησαν ήδη από την πώληση όπλων στην Ταϊβάν- επίτευγμα σε μεγάλο βαθμό του πανίσχυρου ταϊβανέζικου λόμπι στην αμερικανική πρωτεύουσα που έχει στενούς δεσμούς με το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα. Οι πιέσεις για ανατίμηση του Γιουάν σε μεγάλο βαθμό απηχούν την πίεση των διαφόρων Λόμπι Προστατευτισμού, που βλέπουν πρώτα την εμπορική αντιπαλότητα Ουάσιγκτον-Πεκίνου και δευτερευόντως τη σχέση αλληλεξάρτησης Κίνας-ΗΠΑ.

-Ακινησία στο Μεσανατολικό και ψυχροπολεμική ένταση στις σχέσεις με την Κίνα σημαίνουν πρώτα από όλα αδυναμία επικύρωσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σκληρότερων κυρώσεων απέναντι στο Ιράν, μια εξέλιξη που θα εκμηδενίσει την αξία των όποιων παραχωρήσεων στο πλαίσιο ενός συνολικού συμβιβασμού με τη Μόσχα. Επιπλέον θα σημάνει ακύρωση των όποιων ανοιγμάτων προς τον μουσουλμανικό κόσμο, όπως αυτά καταγράφηκαν την άνοιξη του 2009 στις ομιλίες Ομπάμα στην Κωνσταντινούπολη και το Κάιρο.

-Ακόμη και οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας είναι έρμαιο των συμμαχιών των Λόμπι, καθώς είναι φανερό ότι η υιοθέτηση της Σφαγής των Αρμενίων του 1915 ως Γενοκτονίας από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη στήριξη του φιλοϊσραηλινού Λόμπι, που αποφάσισε να τιμωρήσει τον Ερντογάν για τη σκληρή του γλώσσα προς το Ισραήλ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ετήσιο απολογισμό του ενώπιον του Κογκρέσου ο Ομπάμα δεν έκανε την καθιερωμένη αναφορά στην ανάγκη επίλυσης της Αραβοϊσραηλινής Σύγκρουσης, μια παράδοση που είχε αναγκασθεί να τηρήσει ακόμη και ο Μπους υιός.

Τέλος, ο Ομπάμα που ως υποψήφιος πρόεδρος είχε γίνει δεκτός από ενθουσιώδη πλήθη στο Βερολίνο και το Παρίσι με την απόφασή του να μην παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ-Ε.Ε. στη Μαδρίτη, έφερε τη Διατλαντική Σχέση σχεδόν στο βαρομετρικό χαμηλό που επικρατούσε την άνοιξη του 2003 λίγο πριν από την εισβολή στο Ιράκ.

(από την εφημερίδα «Ημερησία», 18/3/2010)