Μέχρι το Τέλος του 2010 η Μελέτη Βιωσιμότητας για το Κροατικό Τμήμα του South Stream

Μέχρι το Τέλος του 2010 η Μελέτη Βιωσιμότητας για το Κροατικό Τμήμα του South Stream
από την εφημερίδα Εξπρές
Πεμ, 18 Μαρτίου 2010 - 11:09
Μέχρι το τέλος του 2010 θα έχει εκπονηθεί η μελέτη βιωσιμότητας για το κροατικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Κροατίας για την κατασκευή και τη λειτουργία του τμήματος του αγωγού South Stream στην Κροατία, υπεγράφη στις 2 Μαρτίου

Μέχρι το τέλος του 2010 θα έχει εκπονηθεί η μελέτη βιωσιμότητας για το κροατικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, σύμφωνα με όσα μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Κροατίας για την κατασκευή και τη λειτουργία του τμήματος του αγωγού South Stream στην Κροατία, υπεγράφη στις 2 Μαρτίου, στη Μόσχα, παρουσία των πρωθυπουργών της Ρωσίας και της Κροατίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Γιάτρανκα Κόσορ αντίστοιχα.

Το έργο για την κατασκευή του τμήματος του αγωγού, που θα διέρχεται από το κροατικό έδαφος, ανέλαβαν η ρωσική εταιρία Gazprom και η κροατική Plinacro, οι οποίες θα συστήσουν κοινοπραξία, στην οποία θα κατέχουν ισόποσα μερίδια. Η απόφαση για τη σύσταση της κοινοπραξίας θα ληφθεί, με βάση τη μελέτη βιωσιμότητας που θα εκπονηθεί. Ο South Stream θα ξεκινά από τη Ρωσία και θα φθάνει στη Βουλγαρία, μέσω της Μαύρης Θάλασσας και από εκεί θα διακλαδώνεται σε δύο τμήματα: ένα προς την Ελλάδα και την Ιταλία και ένα προς τη Σερβία, την Ουγγαρία και την Αυστρία. Στην Κροατία, η ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου διαμορφώνεται περίπου σε 3,2 δισ. κυβικά μέτρα. Η χώρα καλύπτει το 60% των καταναλωτικών της αναγκών από την εγχώρια παραγωγή και εισάγει το υπόλοιπο 40% από τη Ρωσία.

(από την εφημερίδα «Εξπρές», 18/3/2010)