Η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να παράσχει στην Ελλάδα την πρακτική στήριξη που απαιτείται για να αντιμετωπίσει την οξύτατη δημοσιονομική της κρίση. Το γεγονός κατέστη σαφές στο συμβούλιο του ECOFIN από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και χθες από την καγκελάριο κ. Αγκελα Μέρκελ. Αδιαμφισβήτητο το δικαίωμα της Γερμανίας να ενεργήσει κατά το εθνικό συμφέρον της. Κατά την άσκηση, ωστόσο, αυτού του δικαιώματος, η Γερμανία ενδέχεται να υπονομεύσει την ηγετική της θέση στο ευρωπαϊκό σύστημα, διότι η ηγεσία σε οποιοδήποτε επίπεδο προϋποθέτει ευελιξία, και ίσως θυσίες
Η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να παράσχει στην Ελλάδα την πρακτική στήριξη που απαιτείται για να αντιμετωπίσει την οξύτατη δημοσιονομική της κρίση. Το γεγονός κατέστη σαφές στο συμβούλιο του ECOFIN από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών κ. Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και χθες από την καγκελάριο κ. Αγκελα Μέρκελ.

Αδιαμφισβήτητο το δικαίωμα της Γερμανίας να ενεργήσει κατά το εθνικό συμφέρον της. Κατά την άσκηση, ωστόσο, αυτού του δικαιώματος, η Γερμανία ενδέχεται να υπονομεύσει την ηγετική της θέση στο ευρωπαϊκό σύστημα, διότι η ηγεσία σε οποιοδήποτε επίπεδο προϋποθέτει ευελιξία, και ίσως θυσίες.

Πλέον ανησυχητική είναι η διαφαινόμενη αντιπαράθεση της Γερμανίας με τη Γαλλία, η υπουργός Οικονομικών της οποίας κ. Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε την κυβέρνηση του Βερολίνου να αυξήσει την από ετών καθηλωμένη εσωτερική κατανάλωση, βοηθώντας με αυτόν τον τρόπο τις ασθενέστερες χώρες της Ευρωζώνης να αυξήσουν τις εξαγωγές τους και να βελτιώσουν την κατάσταση της οικονομίας τους.

Το πολιτικό και βιομηχανικό κατεστημένο της Γερμανίας αντέδρασε συντονισμένα, προβάλλοντας τη θέση ότι η επιτυχία της Γερμανίας οφείλεται στην ισχύ των βιομηχανικών εταιρειών της και ότι λύση στο πρόβλημα των άλλων χωρών της Ευρωζώνης δεν είναι ο περιορισμός των γερμανικών εξαγωγών.

Τα επιχειρήματα των Γερμανών είναι απολύτως βάσιμα και όσον αφορά τη Γαλλία και σχετικώς με την Ελλάδα, η οικτρή οικονομική κατάσταση της οποίας δεν οφείλεται, αλλά απλώς επιδεινώθηκε από την παρούσα διεθνή δημοσιονομική κρίση. Μία πλήρης αποσύνδεση, ωστόσο, της οικονομίας από την πολιτική μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος της ευρωπαϊκής ιδέας, που επέτρεψε στη Γερμανία να χειραφετηθεί πολιτικά μετά τον Πόλεμο.

Κάθε κρίση αποτελεί ταυτόχρονα και μία ευκαιρία, στη ζωή των ανθρώπων και των εθνών. Κατά συνθήκη, επίσης, η διαχείριση μιας κρίσεως επιφέρει ωρίμανση των μερών που υφίστανται τις συνέπειές της. Είναι προφανές ότι και η Γερμανία έχει ανάγκη ωριμάνσεως. Η Γερμανία μαζί με τη Γαλλία ήταν οι χώρες που διαμόρφωσαν την Ενωση· από την κ. Μέρκελ εξαρτάται εάν η παρούσα κρίση ξεπερασθεί, δίχως να έχει τρωθεί πολιτικά η ευρωπαϊκή ιδέα.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", 18/03/2010)