Την ανάγκη υπερδιπλασιασμού των επενδύσεων σε πιο «καθαρές» τεχνολογίες στα 8 δισ. ευρώ ετησίως - έναντι του σημερινού στόχου των 3 δισ. ευρώ - αν η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να επιτύχει τους στόχους της ως προς τη μείωση των εκπομπών ρύπων και να αυξήσει την ενεργειακή της ασφάλεια, υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες με αφορμή τα εγκαίνια της Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας στις Βρυξέλλες, ο κ. Έτινγκερ είπε ότι οι επενδύσεις πρέπει να εστιάσουν σε προγράμματα όπως η κατασκευή μονάδων ηλιακής και αιολικής ενέργειας καθώς και σε προγράμματα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα
Την ανάγκη υπερδιπλασιασμού των επενδύσεων σε πιο «καθαρές» τεχνολογίες στα 8 δισ. ευρώ ετησίως - έναντι του σημερινού στόχου των 3 δισ. ευρώ - αν η Ευρωπαϊκή Ένωση προτίθεται να επιτύχει τους στόχους της ως προς τη μείωση των εκπομπών ρύπων και να αυξήσει την ενεργειακή της ασφάλεια, υπογράμμισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες με αφορμή τα εγκαίνια της Εβδομάδας Βιώσιμης Ενέργειας στις Βρυξέλλες, ο κ. Έτινγκερ είπε ότι οι επενδύσεις πρέπει να εστιάσουν σε προγράμματα όπως η κατασκευή μονάδων ηλιακής και αιολικής ενέργειας καθώς και σε προγράμματα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα.

«Γνωρίζουμε ότι πρέπει να αυξήσουμε σημαντικά τις επενδύσεις για την εξέλιξη τεχνολογιών. Οι επενδύσεις θα προέρχονται κυρίως από τη βιομηχανία και τα κράτη-μέλη, αλλά και από τον προϋπολογισμό της Ένωσης», δήλωσε ο επίτροπος Ενέργειας. Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει ένα καινούριο πλαίσιο πολιτικής για την εξοικονόμηση ενέργειας. «Στη βάση της αποτίμησης του ισχύοντος σχεδίου δράσης για την ενεργειακή αποδοτικότητα (2006), θα αντιμετωπίσουμε το παράδοξο ότι τα σημερινά μέτρα για την αποδοτικότητα δεν υλοποιούνται πλήρως», ανέφερε ο κ. Έτινγκερ.

Έχοντας αναλάβει τα καθήκοντά του τον προηγούμενο μήνα, ο Επίτροπος Ενέργειας διευκρίνισε ότι ένας από τους στόχους του είναι να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο για τεχνολογία ηλεκτροκίνησης στα οχήματα. Γνωστοποίησε, τέλος, ότι το πακέτο ενεργειακών υποδομών που θα παρουσιάσει εντός του 2010 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δίνει έμφαση «σε έξυπνα δίκτυα, σε ισχυρή μετάδοση ισχύος σε μεγάλες αποστάσεις και σε γραμμές διασύνδεσης».