Οι νέοι, η ανάκαμψη της οικονομίας και η έρευνα πρέπει να είναι οι βασικές προτεραιότητες της EE για τον προϋπολογισμό του 2011, αποφάνθηκε το EK σήμερα, το πρώτο ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο που τοποθετείται επί του προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Οι βουλευτές υπογράμμισαν επίσης την επείγουσα ανάγκη αναθεώρησης του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ένωσης και επανέλαβαν την απαίτηση για περισσότερη εμπλοκή τους στη σύσταση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης
Οι νέοι, η ανάκαμψη της οικονομίας και η έρευνα πρέπει να είναι οι βασικές προτεραιότητες της EE για τον προϋπολογισμό του 2011, αποφάνθηκε το EK σήμερα, το πρώτο ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο που τοποθετείται επί του προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Οι βουλευτές υπογράμμισαν επίσης την επείγουσα ανάγκη αναθεώρησης του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ένωσης και επανέλαβαν την απαίτηση για περισσότερη εμπλοκή τους στη σύσταση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

Οι νέοι θα έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη της  ΕΕ από την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση και ως εκ τούτου θα πρέπει να έχουν στήριξη, ειδικότερα στο θέμα εξεύρεσης της πρώτης τους εργασίας, αναφέρει το ψήφισμα του ΕΚ   Μεταξύ των μέτρων που προτείνονται από τους ευρωβουλευτές είναι η προώθηση των γλωσσικών σπουδών και ενός νέου προγράμματος κινητικότητας το «Erasmus πρώτης εργασίας». 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης την Τετάρτη το βράδυ, η προτεινόμενη έμφαση στην πολιτική για τη νεολαία υποστηρίχθηκε από τον Επίτροπο Προϋπολογισμών, Janusz Lewandowski.  Η Επιτροπή θα εγκρίνει το σχέδιο προϋπολογισμού (το πρώτο επίσημο βήμα στη διαδικασία του προϋπολογισμού) στις 27 Απριλίου. Την ίδια ημέρα, ο Επίτροπος θα παρουσιάσει την πρόταση αυτή στην Επιτροπή Προϋπολογισμών του ΕΚ

Οικονομική ανάκαμψη και γεωργία

Για να βοηθήσει την οικονομική ανάκαμψη, το ΕΚ θέλει η ΕΕ να παρέχει περισσότερη χρηματοδότηση για έρευνα και καινοτόμες, ιδιαίτερα πράσινες, τεχνολογίες, καθώς και περισσότερα πιλοτικά προγράμματα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σε αγροτικές περιοχές.  Ο προϋπολογισμός του 2011 είναι ο πρώτος που καταρτίζεται στο σύνολό του, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών δαπανών, με συναπόφαση του ΕΚ και του Συμβουλίου.  Όσον αφορά τη γεωργία, οι ευρωβουλευτές τόνισαν τη σημασία να διατηρηθεί "ανταγωνιστική και ικανή να ανταποκριθεί στις νέες, μετά-Κοπεγχάγη, περιβαλλοντικές προκλήσεις".

Επιρροή επί της ΕΥΕΔ

Οι ευρωβουλευτές επίσης σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τη διαδικασία του προϋπολογισμού για την άσκηση του δικαιώματος κοινοβουλευτικού ελέγχου επί της νέας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, (ΕΥΕΔ). Το σχέδιο ψηφίσματος αναφέρει «για να αυξήσει τη συμμετοχή του ΕΚ στη διαμόρφωση και τη διαχείριση των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ, θα ασκήσει πλήρη έλεγχο επί του  προϋπολογισμού και του ελέγχου του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης". 

Μακροπρόθεσμη αναθεώρηση του προϋπολογισμού

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Επιτροπή να δρομολογήσει την αναθεώρηση του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2007-2013) πριν από το καλοκαίρι. Πρόκειται για κάτι το "απολύτως απαραίτητο" επισημαίνεται στο κείμενο καθώς το υφιστάμενο δημοσιονομικό πλαίσιο δεν έχει επιτρέψει στην ΕΕ "να αντιδράσει σωστά και ικανοποιητικά σε ποικίλες προκλήσεις που ανέκυπταν κατά τα τελευταία έτη". Το ΕΚ πιέζει από καιρό για μια τέτοια αναθεώρηση. Όσον αφορά το δικό του προϋπολογισμό, το ΕΚ έχει θέσει ως προτεραιότητα τη «νομοθετική αριστεία».  Μια δεύτερη είναι να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της Συνθήκης της Λισαβόνας.  ΤΟ ΕΚ υιοθέτησε με 558 έναντι 48 και 16 αποχές το ψήφισμα για το κύριο μέρος του προϋπολογισμού (που διαχειρίζεται η Επιτροπή) το οποίο συνέταξε η Sidonia Elżbieta Jędrzejewska (ΕΛΚ, Πολωνία).  Ενέκρινε με ανάταση της χειρός το ψήφισμα που συνέταξε η Helga Trόpel (Πράσινοι, Γερμανία) για τη διαδικασία έγκρισης των προϋπολογισμών των άλλων θεσμικών οργάνων της ΕΕ.