Ουκρανία: Διαπραγματεύσεις για Μεταβίβαση Μεριδίου Ελέγχου του Δικτύου Αγωγών στη Ρωσία

Ουκρανία: Διαπραγματεύσεις για Μεταβίβαση Μεριδίου Ελέγχου του Δικτύου Αγωγών στη Ρωσία
energia.gr
Παρ, 26 Μαρτίου 2010 - 19:16
Στην έναρξη διαπραγματεύσεων με την ρωσική κυβέρνηση προέβη αυτή την εβδομάδα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιανούκοβιτς με αντικείμενο την πώληση δικαιωμάτων ελέγχου που διαχειρίζεται τους αγωγούς φυσικού αερίου οι οποίοι διασχίζουν την χώρα και οι οποίοι μεταφέρουν τις εξαγωγές του ρωσικού κρατικός κολοσσού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Υποψήφιος αγοραστής είναι μία κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν η Gazprom και μία, αγνώστων στοιχείων, Ευρωπαϊκή εταιρεία
Στην έναρξη διαπραγματεύσεων με την ρωσική κυβέρνηση προέβη αυτή την εβδομάδα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτωρ Γιανούκοβιτς με αντικείμενο την πώληση δικαιωμάτων ελέγχου που διαχειρίζεται τους αγωγούς φυσικού αερίου οι οποίοι διασχίζουν την χώρα και οι οποίοι μεταφέρουν τις εξαγωγές του ρωσικού κρατικός κολοσσού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Υποψήφιος αγοραστής είναι μία κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν η Gazprom και μία, αγνώστων στοιχείων, Ευρωπαϊκή εταιρεία.

Όπως σημειώνει δημοσίευμα των “NewYorkTimes”, ο Γιανούκοβιτς, ο οποίος θεωρείται ότι θα επαναφέρει την χώρα πιο κοντά στη σφαίρα επιρροής της Μόσχας, φιλοδοξεί με τον τρόπο αυτό να βάλει τέλος στην μακροχρόνια διένεξη ανάμεσα στις δύο χώρες με αντικείμενο το φυσικό αέριο.

Ήδη, η Ρωσία έχει προβεί σε ανάλογες συμφωνίες με την Αρμενία και τη Λευκορωσία, όπου η Gazprom κατέχει σημαντικά μερίδια στα συστήματα αγωγών με δικαιώματα βέτο όσον αφορά στρατηγικές ενεργειακές αποφάσεις. Σε αντάλλαγμα, η ρωσική εταιρεία πωλεί ποσότητες φυσικού αερίου με μεγάλη έκπτωση τιμών. Για παράδειγμα, σήμερα η Λευκορωσία πληρώνει 168 δολάρια για 1000 κ.μ. φυσικού αερίου, την στιγμή που η Ουκρανία πληρώνει 305 δολάρια ανά 1000 κ.μ.

Όπως υποστηρίζουν κύκλοι προσκείμενοι στον νέο Ουκρανό πρόεδρο, μία συμφωνία ανάλογη με αυτή της Λευκορωσίας θα εξοικονομούσε για τη χώρα περί τα 3,7 δις δολάρια ετησίως. Είναι εμφανές, από την άλλη, ότι μία τέτοια συμφωνία προωθεί σημαντικά τα ρωσικά σχέδια για αύξηση της γεωστρατηγικής επιρροής στο ευρασιατικό δίκτυο αγωγών, καθώς ακόμη και ο μερικός έλεγχος του ουκρανικού συστήματος θα μπορούσε να καταστήσει μη απαραίτητη την κατασκευή του South Stream, που στόχο έχει ακριβώς την παράκαμψη της Ουκρανίας μέσω του Ευξείνου Πόντου. 

Ωστόσο, η πρόταση θεωρείται παράνομη υπό το παρόν νομικό πλαίσιο της Ουκρανίας.

Το Κίεβο επιδοτεί τις τιμές φυσικού αερίου για καταναλωτές, τη στιγμή που το ΔΝΤ θέτει ως όρο για την αποκατάσταση των δανειακών ροών προς τη χώρα – οι οποίες σταμάτησαν το περασμένο φθινόπωρο – την μείωση τέτοιων παροχών. Σήμερα, οι Ουκρανοί πληρώνουν μόλις το 30% του κόστους για θέρμανση και ηλεκτρισμό.

Σήμερα, εξάλλου, ο Γιανούκοβιτς δήλωσε ότι θα ζητήσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές αν το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίσει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι αντισυνταγματικός.

«Αν η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου είναι ότι ο συνασπισμός δημιουργήθηκε παράνομα, τότε θα προχωρήσω σε πρόωρες εκλογές», δήλωσε σε μία αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Δεν πρόκειται ποτέ να παραβιάσω το ισχύον Σύνταγμα», πρόσθεσε.