Το Δίδαγμα του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων των Ρύπων για τις ΗΠΑ

Έχοντας ξεμπερδέψει πλέον με το επίμαχο ζήτημα της υγείας, η κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών στο αμερικανικό Κογκρέσο είναι ελεύθερη να ασχοληθεί με το άλλο «αγκάθι», δηλαδή το νομοσχέδιο για το σύστημα εμπορίας ρύπων (cap and trade), το οποίο διχάζει τη χώρα. Στην Ευρώπη πάντως, το αντίστοιχο σύστημα αντιμετωπίζει προβλήματα.
energia.gr
Τρι, 30 Μαρτίου 2010 - 15:09

Έχοντας ξεμπερδέψει πλέον με το επίμαχο ζήτημα της υγείας, η κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών στο αμερικανικό Κογκρέσο είναι ελεύθερη να ασχοληθεί με το άλλο «αγκάθι», δηλαδή το νομοσχέδιο για το σύστημα εμπορίας ρύπων ( cap and trade), το οποίο διχάζει τη χώρα. Στην Ευρώπη πάντως, το αντίστοιχο σύστημα αντιμετωπίζει προβλήματα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η αγορά spot των ευρωπαϊκών δικαιωμάτων ρύπων ( CER) διακόπηκε για τρεις ημέρες εξαιτίας του σκανδάλου κερδοσκοπίας. Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας παραδέχθηκε πως πωλεί δικαιώματα τα οποία ήδη έχουν «ξοδέψει» διάφορες επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό, το ίδιο δικαίωμα υπολογίζεται δύο φορές από τον όλο μηχανισμό και η κυβέρνηση απολαμβάνει τα σχετικά οφέλη.

Η πώλησή τους όμως δεν παραβίασε τους κανονισμούς και μόλις τον τελευταίο μήνα οι ρυθμιστικές αρχές προχώρησαν στους σχετικούς ελέγχους και διαπίστωσαν ότι δικαιώματα αξίας 20 εκατ. ευρώ κατέληξαν να επαναπωλούνται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Μόλις αποκαλύφθηκε η ενέργεια αυτή, διακόπηκε η διαδικασία.

Πέρυσι οι ρυθμιστικές αρχές παραδέχθηκαν ότι σε ορισμένες χώρες ακόμη και το 90% του όγκου των συναλλαγών σχετιζόταν με φορολογικές απάτες. Επίσης, μεγάλες εταιρείες όπως η ArcelorMittal αποκόμισαν περισσότερα δικαιώματα από ότι δικαιούνταν. Οι υπέρμαχοι του ευρωπαϊκού συστήματος ισχυρίζονται πως απαιτούνται απλά ορισμένες διορθώσεις για την εύρυθμη λειτουργία του. Υπενθυμίζουν στους Αμερικανούς ότι στη δική τους χώρα λειτούργησε στο παρελθόν αντίστοιχο σύστημα με επιτυχία στον τομέα της ρύθμισης των εκπομπών διοξειδίου του θείου και οξειδίου του αζώτου.

Στα αέρια αυτά όμως, υπήρχαν ήδη έτοιμες τεχνολογίες περιορισμού των εκπομπών στα εργοστάσια, σε αντίθεση με το διοξείδιο του άνθρακα. Εξάλλου, το ευρωπαϊκό σύστημα βρίσκεται ήδη εν λειτουργία από το 2005, δίχως να έχουν αντιμετωπιστεί τα προβλήματα επιτυχώς.