Η ύφεση προκάλεσε μια επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής, η οποία μεταφράστηκε το 2009 σε μειωμένες εκπομπές αερίων σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Η ακριβής κλίμακα της μείωσης αυτής στην Ε.Ε. θα γίνει εμφανής την Πέμπτη, όταν η Επιτροπή θα δημοσιεύσει τα προκαταρκτικά στοιχεία για τα εργοστάσια και τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας που καλύπτει το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας (ETS).

Η ύφεση προκάλεσε μια επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής, η οποία μεταφράστηκε το 2009 σε μειωμένες εκπομπές αερίων σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Η ακριβής κλίμακα της μείωσης αυτής στην Ε.Ε. θα γίνει εμφανής την Πέμπτη, όταν η Επιτροπή θα δημοσιεύσει τα προκαταρκτικά στοιχεία για τα εργοστάσια και τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας που καλύπτει το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας ( ETS).

Η Deutsche Bank αναμένει μείωση της τάξης του 10,4% σε σχέση με το 2008, ποσοστό με το οποίο συμφωνεί και το Point Carbon, υποδεικνύοντας 11%. Πίσω όμως από τους αριθμούς κρύβονται σημαντικά ερωτήματα. Πως μπορεί να μετρήσει η Επιτροπή την αποτελεσματικότητα του συστήματος εμπορίας όταν είναι βέβαιο πως η μείωση των εκπομπών οφείλεται σε οικονομικούς παράγοντες παρά στην αλλαγή της δραστηριότητας;

Ένα δεύτερο ερώτημα είναι το κατά πόσο η ύφεση θα επηρεάσει τις τιμές των ευρωπαϊκών δικαιωμάτων ρύπων ( CERs). Ο περιορισμός των εκπομπών μπορεί να σημάνει πλεόνασμα στα δικαιώματα ρύπων, οδηγώντας τις τιμές ακόμη χαμηλότερα από τα 13 ευρώ.

Δύο κλάδοι που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον εν όψει της Πέμπτης είναι η βιομηχανία χάλυβα και σκυροδέματος. Και οι δύο διαθέτουν μεγάλο αριθμό δικαιωμάτων, τα οποία δεν χρειάζονται λόγω της κρίσης, όπως επισημαίνει η IHT. Η δυνατότητα που έχουν είναι είτε να τα πωλήσουν, είτε να τα φυλάξουν για χρονιές με πιο έντονη δραστηριότητα.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, η περσινή χρονιά θα αποτελέσει ορόσημο και ένα σημαντικό δίδαγμα για τους ρυθμιστές του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας.