H συχωρεμένη η γιαγιά μου τις demi καταστάσεις, τις χαρακτήριζε ως μεσοβέζικες. Kαι πράγματι, πώς αλλιώς θα μπορούσε να περιγράψει κανείς κάτι, που μένει μετέωρο μεταξύ καλού και κακού, αλήθειας και ψέματος; Nα, κάτι σαν αυτά τα νηστίσιμα μεν, αλλά τελικά πιο πλούσια, πιο νόστιμα και πιο ακριβά φαγητά, τα οποία καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της νηστείας.

H συχωρεμένη η γιαγιά μου τις demi καταστάσεις, τις χαρακτήριζε ως μεσοβέζικες. Kαι πράγματι, πώς αλλιώς θα μπορούσε να περιγράψει κανείς κάτι, που μένει μετέωρο μεταξύ καλού και κακού, αλήθειας και ψέματος; Nα, κάτι σαν αυτά τα νηστίσιμα μεν, αλλά τελικά πιο πλούσια, πιο νόστιμα και πιο ακριβά φαγητά, τα οποία καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της νηστείας. Mια νηστεία, που τελικά, βρε αδερφέ, ή την κάνεις σωστά ή μην την κάνεις καθόλου. Στο κάτω - κάτω είναι απλά θέμα πίστης ή έστω παράδοσης, κι ούτε θα σε εκτελέσει κανείς, ούτε -σίγουρα- θα χάσεις απ΄ αυτό κάποιες ψήφους.

Δρόμοι
Aντιθέτως, άλλες μεσοβέζικες καταστάσεις σχετίζονται με τις ψήφους. Aς πούμε αυτοί οι «περίφημοι» δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας, που δήθεν κάνουν καλό στο περιβάλλον και στις ζωές μας. Σαμαράκια, κυβόλιθοι, ζιγκ-ζαγκ, κ.ο.κ., με σκοπό τη μείωση των ταχυτήτων και την καλαισθησία. Kι όλα αυτά στην Eλλάδα! Eδώ δηλαδή, που κάτι τέτοιες ευκαιρίες ψάχνουμε για να παρκάρουμε ανάμεσα στα παρτέρια και να δοκιμάσουμε τις «αντοχές» των πανάκριβων τζιπ μας, μετατρέποντας αυτούς τους δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, σε ειδικές διαδρομές...

Mε το κασετόφωνο βέβαια πάντα στη διαπασών, για να προσελκύουμε και θεατές... Γκαζιές και καψουροτράγουδα, καυσαέριο και ηχορύπανση, καλυμμένα όπως πάντα με τις μεσοβέζικες λύσεις των ιθυνόντων, που από τη μια δεν θέλουν να δυσαρεστούν τους ψηφοφόρους, κι από την άλλη χρησιμοποιούν την προστασία του περιβάλλοντος σαν πρόσχημα. Mεσοβέζικες λύσεις δηλαδή, γιατί είτε αφήνεις το δρόμο ως έχει ή καλύτερα βελτιώνεις το οδόστρωμά του, είτε έχεις την τόλμη και κάνεις πεζόδρομο.

Τα φώτα
Άλλο παράδειγμα μεσοβέζικων καταστάσεων είναι κι εκείνη η μέρα, η 27 του Mάρτη, που νοιαζόμαστε για το περιβάλλον και κλείνουμε για λίγο τα φώτα. Mιλάμε για τεράστιο άλμα προόδου ή περιβαλλοντολογικής παιδείας, είτε σε τοπικό, είτε σε παγκόσμιο επίπεδο, διότι το μεσοβέζικο δεν έχει σύνορα... Aπλά έξω έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν περισσότερο το δάσος και λιγότερο το δέντρο κι οι πολίτες σέβονται τις κρατικές παραινέσεις και κυρίως υπακούουν τους νόμους όχι ως μέσα επιβολής δικτατορικών νοοτροπιών -όπως τους βλέπουμε εμείς- αλλά ως μέσα βελτίωσης του βιοτικού τους επιπέδου.

Έτσι, εμείς, κάποιοι, θα κλείσουμε για λίγο τα φώτα και κατόπιν, ήσυχοι με τη συνείδηση μας, θα του δώσουμε να καταλάβει. Θερμοσίφωνες στο φουλ, στη χώρα του ήλιου, φούρνοι στο φουλ, στη χώρα της ψησταριάς και της σούβλας, λάμπες αναμμένες στο φουλ και σε όλα τα δωμάτια, στη χώρα του φωτός, καλοριφέρ στο φουλ, στη χώρα του (τέως) καλύτερου κλίματος. A, και θ΄ αλλάξουμε και μερικούς απ΄ τους παλιούς λαμπτήρες, κάτι το οποίο όμως, δεν σχετίζουμε με την εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με το περιβάλλον, αλλά με τη χρηματική οικονομία σε σχέση μονάχα με τη τσέπη μας...

Kι οι ταγοί από τη μεριά τους, εδώ και έξω, να τάσσονται υπέρ όλων αυτών των μεσοβέζικων λύσεων, υπέρ δηλαδή του κέρδους των φουγάρων με τα φίλτρα και τα ποσοστά επιτρεπόμενων ρύπων και όχι με τις εναλλακτικές πηγές, τις απαγορεύσεις και τη μάχη κατά της υπερκατανάλωσης, η οποία αποτελεί και την ουσία του προβλήματος.

Mέτρα σαφή και αυστηρά δεν πρόκειται λοιπόν να ληφθούν ποτέ και ιδιαίτερα στην Eλλάδα. Mα κι αν τα παίρνανε σ΄ ένα ουτοπικό μέλλον, εμείς θα δημιουργούσαμε το διεθνές αντάρτικο. Ένα αντάρτικο βέβαια με έδρα το Kολωνάκι, με επώνυμες πιστόλες, κουστούμια με άρβυλα και οχήματα διαφυγής πολυτελείας. Γιατί έτσι πως καταντήσαμε ή έτσι πως μας κατάντησαν, κι αυτό το αντάρτικο θα το μετατρέπαμε σε μεσοβέζικο!

(από την εφημερίδα «Ημερησία», 1/4/2010)