Έρευνα διεξάγεται στην τρίτη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στην Ευρώπη, την Total, με την κατηγορία της δωροδοκίας που σχετίζεται με τις παραδόσεις πετρελαίου από το Ιράκ. Ο Γάλλος εισαγγελέας εξετάζει την κατηγορία δωροδοκίας ξένης δημόσιου υπαλλήλου, της Ίσαμπελ Μοντάγκ, ανέφερε εκπρόσωπος από το Γραφείου του εισαγγελέα, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Les Echos
Έρευνα διεξάγεται στην τρίτη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία στην Ευρώπη, την Total, με την κατηγορία της δωροδοκίας που σχετίζεται με τις παραδόσεις πετρελαίου από το Ιράκ. Ο Γάλλος εισαγγελέας εξετάζει την κατηγορία δωροδοκίας ξένης δημόσιου υπαλλήλου, της Ίσαμπελ Μοντάγκ, ανέφερε εκπρόσωπος από το Γραφείου του εισαγγελέα, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Les Echos.

Η υπόθεση εστιάζει σε ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους εργαζόμενοι στην Total και πολιτικοί έλαβαν κουπόνια για ιρακινό πετρέλαιο με αντάλλαγμα να ασκήσουν πίεση για να χαλαρώσουν οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στο καθεστώς Σαντάμ Χουσεΐν. Το 2006, ο διευθύνων σύμβουλος Κριστόφ ντε Μαργκερί είχε τεθεί υπό έρευνα για πιθανές παραβιάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Πετρέλαιο για Τρόφιμα» στο Ιράκ που είχε δημιουργήσει ο ΟΗΕ.

Το 2009 ο εισαγγελέας συνέστησε να απορριφθεί η υπόθεση εις βάρος των εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένου και του Διευθύνοντος Συμβούλου, ο οποίος ήταν επικεφαλής στις επιχειρήσεις της Total στη Μέση Ανατολή στη δεκαετία του '90, όταν δημιουργήθηκε το εν λόγω πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Ιράκ, καθώς και κατά του πρώην υπουργού Εσωτερικών κ. Πασκουά.

Το πρόγραμμα «Πετρέλαιο για Τρόφιμα» δημιουργήθηκε το 1996 από τον ΟΗΕ, πέντε χρόνια μετά τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου, για να επιτρέψει στο Ιράκ να πουλήσει μία προκαθορισμένη ποσότητα πετρελαίου και τα έσοδα να διατεθούν για ανθρωπιστικά αγαθά.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 07/04/2010)