Υπάρχουν δυο πλευρές σε κάθε ιστορία, κι εγώ θα πω τη δική σας. Αν υπάρχει μια επιχείρηση που δυσφημίστηκε πραγματικά άδικα,αυτή είναι δίχως άλλο η δική σας, με το ωραίο ηλιόλουστο σήμα σας και το τόσο εύστοχο παρατσούκλι σας «πέρα από το πετρέλαιο» («Beyond Petroleum»).Θα νόμιζε κανείς πως δουλειά σας δεν είναι να ξεκοιλιάζετε τη Γη για να βγάζετε από τα έγκατά της μαύρη λάσπη

Υπάρχουν δυο πλευρές σε κάθε ιστορία, κι εγώ θα πω τη δική σας.

Αν υπάρχει μια επιχείρηση που δυσφημίστηκε πραγματικά άδικα,αυτή είναι δίχως άλλο η δική σας, με το ωραίο ηλιόλουστο σήμα σας και το τόσο εύστοχο παρατσούκλι σας «πέρα από το πετρέλαιο» («Beyond Petroleum»).Θα νόμιζε κανείς πως δουλειά σας δεν είναι να ξεκοιλιάζετε τη Γη για να βγάζετε από τα έγκατά της μαύρη λάσπη,αλλά να απλώνετε μπουγάδες στον ήλιο! Να 'σαστε λοιπόν στον Κόλπο του Μεξικόνα εξορύσσετε αμέριμνα BTU («βρετανικές θερμικές μονάδες»,παρεμπιπτόντως, από πού κι ως πού «βρετανικές», τι όνομα πάλι κι αυτό!) από την άβυσσο για να δροσίζετε τα εξοχικά μας το καλοκαίρι και να ζεσταίνετε τα σπίτια μας το χειμώνα, και ποιο είναι το ευχαριστώ παρακαλώ; Μόνο βρισιές και συκοφαντίες!

Τα λάθη είναι ανθρώπινα. Ο καθένας το καταλαβαίνει αυτό. Κι όσο κι αν είναι αλήθεια πως η παρέλαση των γεωλόγων με τα περίεργα ονόματα που επιστρατεύσατε τις πρώτες μέρες για να μπαλαμουτιάσετε τις ανησυχίες πως είχε συμβεί μια πρώτης τάξεως περιβαλλοντική καταστροφή απέτυχε «να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού»,τώρα μπορείτε να ανασάνετε ξανά: πολύ ωραία πράγματι τα ενημερωτικά σας τηλεοπτικά σποτ κι οι ολοσέλιδες διαφημίσεις σας, όπου ξεκαθαρίζετε τόσο πολύ τη θέση σας και δείχνετε τόσο αποφασισμένοι να «διορθώσετε τα πράγματα». Σωστή κίνηση, φίλοι μου. Μετά από το να νοιάζεσαι πράγματι για κάτι, το αμέσως καλύτερο είναι να διαφημίζεις αξιόπιστα πως το κάνεις!

Δόξα τω Θεώ, κανείς δε θυμήθηκε πως παλιότερα ονομαζόσαστε «αγγλο-περσική πετρελαϊκή εταιρεία»,που ήταν ένα αποικιοκρατικό ολιγοπώλιο που μάλλον ευθύνεται για τις συνεχιζόμενες σφαγές στην Ασία περισσότερο από κάθε άλλη εταιρεία ή κυβέρνηση του κόσμου. Αλλά γιατί να σκεφτόμαστε αρνητικά, ιδίως σε τέτοιες στιγμές;

Προς στιγμήν οι επικριτές σας (όλα αυτά τα «ανθρωπάκια», οι τηλε-δικαστές και οι θρασύδειλοι πολιτικάντηδες που μέχρι πριν λίγους μήνες παρακαλούσαν με απλωμένο το χέρι τον οβολό σας) φάνηκε να έχουν το πάνω χέρι. Μην ανησυχείτε: σε λίγο κι αυτό θα περάσει. Όπως κι οι απανταχού Αμερικάνοι, έχουν όλοι τους ανάγκη από τα αυτοκίνητά τους με τους πανίσχυρους κινητήρες, από τις μεγαλοπρεπείς, κλιματιζόμενες βίλες τους κι από τα καθημερινά αναζωογονητικά, ζεματιστά τους ντους. Σε ένα χρόνο από σήμερα,θα σας παρακαλούν γονατιστοί να σκάψετε ακόμα πιο πολύ, ακόμα πιο βαθειά, ακόμα πιο μακριά από τις ακτές.

Ανεμογεννήτριες; Χαριτωμένο,αλλά οι ανεμόμυλοι είναι καλοί για να αλέθουν αλεύρι και όχι για να τροφοδοτούν με ενέργεια την πιο σπάταλη οικονομία που γνώρισε η ανθρωπότητα!

Έχουν καμιά ιδέα όλοι αυτοί οιπαλιάτσοι πόσο δύσκολο είναι να βρεις πετρέλαιο;Ξέρω, ξέρω το «τεξανό τσάι» ανάβλυσε στην αυλή του μπάρμπα-Τζεντ (Jed), αλλά πέρασαν πενήντα χρόνια από τότε! Αλλά σκέφτηκαν ποτέ τουςπόσους δικτάτορες χρειάστηκε να δωροδοκήσει ο ισχυρός άνδρας της «οξιτένταλ πετρόλεουμ» 'Αρμαντ Χάμερ (Armand Hammer) για να μπορεί σήμερα να επιδεικνύει τη θαυμάσια συλλογή έργων τέχνης του;Κι ας μας πουν όσοισας κατηγορούν με τόση ευκολία, προσπάθησαν ποτέ τουςεκείνοινα συνεταιριστούν μεκαλόπαιδα σαν τον ισόβιο πρόεδρο του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ (Nursultan Nazarbayev) ή σαν τον Βλαντ «σούβλα» Πούτιν (Putin),που σας έφαγε την μπουκιά από το στόμα πέρσι, ότανσας πέταξε έξω από εκείνη την κοινοπραξία στη Ρωσία;

Τελικά, οι μόνοι αξιόπιστοι είναι οι Αμερικάνοι. Εντάξει, συμβαίνει καμιά φορά να τινάζουν στον αέρα ανθρώπους ή να καταστρέφουν για πάντα τη γη τους κι είναι κρίμα κ.τ.λ κ.τ.λ, αλλά δεν είναι δα και το τέλος του κόσμου! Οι γιάνκηδες μακέλεψαν 3,000 ανθρώπους στις εγκαταστάσεις της «γιούνιον καρμπάιτ» στο Μποπάλ της Ινδίας, κι όμως τα μπάλωσαν μια χαρά, αποζημιώνοντας μισό εκατομμύριο πληγέντες με τεσσεράμισι κατοστάρικα ευρώ το κομμάτι! Κι εδώ και δύο χρόνια,ο εκπρόσωπος της «ντόου κέμικαλ», που είναι ο σημερινός ιδιοκτήτης της «γιούνιον καρμπάιτ»,δήλωνε ευθαρσώς στους «τάιμς της Νέας Υόρκης» πως η εταιρεία του «δεν έχει καμία ευθύνη και καμία υποχρέωση για την τραγωδία στο Μποπάλ ή τις επιπτώσεις της». Χα! Ως εδώ ήταν ο «συμπονετικός καπιταλισμός» για σάς!

Αλλά να δούμε τα καλά νέα.Ήδη δεν κάνετε ούτε τα μισά πρωτοσέλιδα από ότι πριν μερικές εβδομάδες. Εξακολουθείτε να χύνετε ημερησίως 25,000 βαρέλια αργό πετρέλαιο στην αμερικανική θάλασσα,αλλά η κοινή γνώμη στις ΗΠΑ ήδη ασχολείται με άλλα θέματα, π.χ. τη χιλιομαγειρεμένη ακρόαση της Έλενα Κάγκαν(Elena Kagan) για να διοριστεί στο ανώτατο δικαστήριο ή το επείγον ζήτημα τουαν αξίζει ή όχι τον κόπο να αγοράσουμε τρισδιάστατες τηλεοράσεις. Ας πούμε πως ο κόσμος μπούχτισε από τη ρύπανση -πόσο μάλλον που δεν έχει «χάπι εντ». Αλλά ας το δούμε και με δημοσιογραφικά κριτήρια: τα ψάρια πέθαναν, οι πελεκάνοι εξαφανίστηκαν, οι ακτές καταστράφηκαν. Ωραία, και τώρα τι νέο υπάρχει για να μεταδοθεί;

Καταφέρατε να πείσετε τον τύπο πως μέχρι τον Αύγουστο (πάει να πει μετά από άλλα 30 εκατομμύρια γαλόνια χαμένο πετρέλαιο) θα έχετε σταματήσει τη διαρροή. Με το που ήρθε η 4η Ιουλίου, όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες που διευθύνουν τα αμερικανικά δελτία ειδήσεων έφυγαν στα εξοχικά τους, στις πεντακάθαρες παραλίες των Χάμπτον και των Μάρθας Βίνεϊγιαρντ. Τα προβλήματα των Βλάχων καλλιεργητών στρειδιών πίσω στη Φλόριντα είναι ήδη το τελευταίο που τους νοιάζει.

Κάποια μέρα θα θυμόμαστε ετούτες τις μέρες και θα χαμογελάμε. Λιγότερο από 25 χρόνιαμετά το Β' παγκόσμιο πόλεμο, κι ο Μελ Μπρουκς (Mel Brooks) μπορούσε ήδη να κάνει καλαμπουράκια με τον Αδόλφο Χίτλερ (Adolf Hitler)! Θα' ρθει σύντομα ο καιρός που θα καγχάζουμε όταν ακούμε πως παλιά ο κόσμος έτρωγε γαρίδες από τον Κόλπο του Μεξικό ή έκανε καγιάκ στους βάλτους (μα ποιους βάλτους; Στο Δέλτα του Μισισιπή!). Οι καιροί αλλάζουν, κι αλλάζουμε κι εμείς μαζί τους.

Θρίαμβος, φίλοι μου! Α, κι ευχαριστούμε για το σκάψιμο!

Ο  Alex Beam  είναι Αμερικανός συγγραφέας και επιφυλλιδογράφος

(www.ppol.gr)