Πρόκειται για υλοποιήσιμο όραμα ή ουτοπία η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών αποκλειστικά και μόνον από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2050; Από τεχνολογική και οικολογική άποψη, η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια είναι εφικτή. Η μετάβαση σε φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες είναι ο κεντρικός άξονας της νέας ενεργειακής πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης που θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ενα είναι το επίμαχο ερώτημα: Θα είναι και τα επόμενα χρόνια αναγκαία η χρήση πυρηνικής ενέργειας ή θα είναι δυνατή η κάλυψη όλων των ενεργειακών αναγκών από ανανεώσιμες πηγές;

Πρόκειται για υλοποιήσιμο όραμα ή ουτοπία η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών αποκλειστικά και μόνον από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2050; Από τεχνολογική και οικολογική άποψη, η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια είναι εφικτή.

Η μετάβαση σε φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες είναι ο κεντρικός άξονας της νέας ενεργειακής πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης που θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ενα είναι το επίμαχο ερώτημα: Θα είναι και τα επόμενα χρόνια αναγκαία η χρήση πυρηνικής ενέργειας ή θα είναι δυνατή η κάλυψη όλων των ενεργειακών αναγκών από ανανεώσιμες πηγές;

Πορίσματα

Στο ερώτημα αυτό προσπαθούν να απαντήσουν διάφορες έρευνες. Μία από αυτές έγινε για λογαριασμό της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος στη Γερμανία και τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν πριν από λίγες ημέρες. «Το βασικότερο συμπέρασμα είναι ότι από τεχνολογικής και οικολογικής άποψης μπορούμε να καλύψουμε το 100% των αναγκών σε ηλεκτρικό ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2050. Οικολογικά σημαίνει ότι πληρούνται ορισμένα βασικά στάνταρ, έτσι ώστε να μην προκαλούνται άλλα σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον», ανέφερε στη Deutsche Welle ο επικεφαλής της υπηρεσίας Γόχεν Φλάσμπαρτ.

Η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι για ορισμένες δεκαετίες θα είναι ακόμη αναγκαία η πυρηνική ενέργεια αλλά και η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη. Μεταξύ 2005 και 2009, όταν συγκυβερνούσαν στο Βερολίνο τα δυο μεγάλα κόμματα στο πλαίσιο του μεγάλου συνασπισμού, υπήρξε συμφωνία στον στόχο μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40% μέχρι το 2020.

Ο Χάρι Λέμαν από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος εξηγεί ότι «το ενεργειακό και κλιματικό πακέτο που έχουμε αρκεί ως πρώτο βήμα. Δεν είμαστε της άποψης ότι αύριο πρέπει να ανατρέψουμε τα πάντα. Αλλά πιστεύουμε ότι την επόμενη δεκαετία θα πρέπει να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα, εάν θέλουμε την απόλυτη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές. Αυτό σημαίνει ότι δεν μιλάμε για ένα όραμα, αλλά για κάτι που αναπτύσσεται ήδη μέσα στο υπάρχον πολιτικό πλαίσιο».

Πυρηνικά

Η έρευνα του Ινστιτούτου έλαβε ως δεδομένο ότι δεν θα δοθεί παράταση στη χρήση των πυρηνικών εργοστασίων. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία το τελευταίο πυρηνικό εργοστάσιο στη Γερμανία θα κλείσει μεταξύ 2020 και 2030: «Βασική μας αρχή», εξηγεί ο ειδικός, «ήταν η συντηρητική προσέγγιση του θέματος. Λάβαμε υπόψη τεχνολογίες που ήδη υπάρχουν. Δεν συμπεριλάβαμε τεχνολογίες του μέλλοντος, αυτά που θα δούμε τα επόμενα 40 χρόνια, παρότι μπορούμε να θεωρούμε ορισμένες ανακαλύψεις ήδη δεδομένες».

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 13/07/2010)