Η Ελλάδα συνεχίζει να την «πληγώνει»: Με φόντο το «ελληνικό τραύμα», η κυρία Ανγκελα Μέρκελ προετοιμάζει ένα σχέδιο για την ελεγχόμενη χρεοκοπία υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο στόχος, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», είναι να μην πληρώνουν τα σπασμένα μιας χρεοκοπίας μόνο οι φορολογούμενοι, αλλά και οι ιδιώτες επενδυτές
Η Ελλάδα συνεχίζει να την «πληγώνει»: Με φόντο το «ελληνικό τραύμα», η κυρία Ανγκελα Μέρκελ προετοιμάζει ένα σχέδιο για την ελεγχόμενη χρεοκοπία υπερχρεωμένων κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο στόχος, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», είναι να μην πληρώνουν τα σπασμένα μιας χρεοκοπίας μόνο οι φορολογούμενοι, αλλά και οι ιδιώτες επενδυτές.

Και η διοργάνωση αυτών των μέτρων θα υπόκειται σε ένα καινούριο ίδρυμα: στο «κλαμπ του Βερολίνου», παρόμοιο με εκείνο του «κλαμπ του Παρισιού». Αν ένα κράτος της Κοινότητας, σύμφωνα με το σχέδιο, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα χρέη του, τότε θα μπορούσε να συνομολογήσει με τους οφειλέτες του την παράταση της προθεσμίας εξόφλησης, τη μείωση των αρχικών επιτοκίων, την εξόφληση του χρέους σε κατώτερη από την αρχική τιμή του- ή και όλα μαζί...

Το «haircut» («κούρεμα»), όπως αποκαλείται αυτή η διαδικασία στη χρηματιστική αργκό, αφορά όχι μόνο τα χρέη που έχει ένα κράτος έναντι άλλου κράτους, αλλά και εκείνα έναντι ιδιωτών- τραπεζών, funds, ασφαλειών, αλλά και μικροεπενδυτών. Στους χαμένους θα ανήκει και το υπό χρεοκοπία κράτος, το οποίο θα υποχρεωθεί να παραχωρήσει ορισμένα κυριαρχικά δικαιώματά του στον διαχειριστή της χρεοκοπίας. Τον ρόλο του τελευταίου, όπως αναφέρθηκε ήδη, θα αναλάβει το λεγόμενο «κλαμπ του Βερολίνου», το οποίο θα ασχολείται ειδικά με τη μεθόδευση της χρεοκοπίας χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το σχέδιο, που συζητήθηκε χθες στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, δεν είναι βέβαια εύκολα εφαρμόσιμο. Η εφαρμογή του προϋποθέτει την αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών, κάτι που πρέπει να γίνει από όλες τις χώρες της Κοινότητας. «Ξέρω ότι τέτοιες αλλαγές είναι χρονοβόρες, αλλά κάποτε πρέπει να αρχίσουμε» είχε δηλώσει πρόσφατα η καγκελάριος. Χωρίς τέτοια μεταρρύθμιση, πρόσθεσε, η πίστη των Γερμανών στο ευρώ θα υποστεί περαιτέρω καθίζηση. Και αυτό θα έχει αρνητικές συνέπειες σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

(από την εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ", 13/07/2010)