Όπως αναφέρει η εταιρεία, η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Αρχιμήδης είναι η πρώτη στο κόσμο που χρησιμοποιεί τηγμένα άλατα ως ρευστό μεταφοράς θερμότητας αλλά και η πρώτη στον κόσμο που συνδυάζει μια μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου και έναν ηλιακό θερμοηλεκτρικό σταθμό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Η Enel σήμερα εγκαινιάζει την ηλιακή θερμοηλεκτρική μονάδα «Αρχιμήδης» στο Priolo Gargallo (Συρακούσες, Σικελία)

 

Παρόντες στην τελετή ήταν ο CEO και Γενικός Διευθυντής της Enel Fulvio Conti, η Υπουργός Περιβάλλοντος της Ιταλίας Stefania Prestigiacomo, ο Πρόεδρος της Επαρχίας των Συρακουσών Nicola Bono, και ο Δήμαρχος του Priolo Gargallo Antonello Rizza.

 

Όπως αναφέρει η εταιρεία, η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Αρχιμήδης είναι η πρώτη στο κόσμο που χρησιμοποιεί τηγμένα άλατα ως ρευστό μεταφοράς θερμότητας αλλά και η πρώτη στον κόσμο που συνδυάζει μια μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου και έναν ηλιακό θερμοηλεκτρικό σταθμό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

 

Η μονάδα Αρχιμήδης μπορεί να συλλέξει και να αποθηκεύσει ηλιακή θερμότητα για πολλές ώρες προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια της νύχτας ή σε περιόδους συννεφιάς. Το γεγονός αυτό επιτρέπει την υπέρβαση των συνηθισμένων περιορισμών που είχε αυτή η τεχνολογία ανανεώσιμων πηγών, δηλαδή την παραγωγή ενέργειας μόνο όταν θα το επέτρεπε η φύση.

 

Η τεχνολογία της ηλιακής θερμοδυναμικής βασίζεται σε ένα σύστημα παραβολικών κατόπτρων για να συγκεντρώσει τις ακτίνες του ήλιου σε αγωγούς που μεταφέρουν το υγρό, το οποίο συγκεντρώνεται σε ειδικές δεξαμενές και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να θέσει σε λειτουργία έναν ατμοστρόβιλο. Ο παραγόμενος ατμός υψηλής θερμότητας και πίεσης θέτει σε λειτουργία τον στρόβιλο στην παρακείμενη μονάδα συνδυασμένου κύκλου, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση σε ορυκτά καύσιμα.

 

Η συγκεκριμένη τεχνολογία που χρησιμοποιείται στον σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας του Priolo έχει αναπτυχθεί από την εταιρία Enea.

 

Τα τηγμένα άλατα, που χρησιμοποιούνται στο σύστημα, αποτελούνται από ένα συνδυασμό αλάτων νιτρικών νατρίων και καλίου, που έχουν την ιδιότητα να συσσωρεύουν τη θερμότητα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

 

Η ισχύς της ηλιακής μονάδας είναι της τάξης των 5 MW, τα οποία αντιστοιχούν σε ετήσια μείωση 2.100 ισοδύναμων τόνων πετρελαίου, και αποφυγής σε εκπομπή 3.250 τόνων αερίων διοξειδίου του άνθρακα.

Η ηλιακή θερμοηλεκτρική μονάδα αποτελείται από κάτοπτρα (παραβολικούς συλλέκτες) σε έκταση 30.000 τετραγωνικών μέτρων που συγκεντρώνουν την ηλιακή ακτινοβολία σε έναν σωλήνα μήκους 5.400 μέτρων ο οποίος μεταφέρει το ρευστό μίγμα των τηγμένων αλάτων. Η θερμική ενέργεια που εξάγεται από το σύστημα, παράγει ατμό υψηλής πίεσης που διοχετεύεται στους στρόβιλους του σταθμού για παραγωγή ηλεκτρισμού, μειώνοντας την κατανάλωση σε ορυκτά καύσιμα και, ως εκ τούτου, αναβαθμίζοντας περιβαλλοντικά την απόδοση του σταθμού συνδυασμένου κύκλου.

 

Οι ηλιακοί συλλέκτες (τα παραβολικά κάτοπτρα και οι σωλήνες ή συλλέκτες), σε συνδυασμό με έναν ατμολέβητα και δυο δεξαμενές αποθήκευσης θερμότητας- μια ψυχρού και μια θερμού- αποτελούν το ηλιοθερμικό τμήμα του συστήματος.

 

Όταν υπάρχει ηλιοφάνεια, το θερμικό υγρό μεταφερόμενο από την ψυχρή δεξαμενή, κυκλοφορεί μέσω του δικτύου των παραβολικών συλλεκτών, όπου θερμαίνεται στην θερμοκρασία των 550° C και εκχέεται στη θερμή δεξαμενή, στην οποία και αποθηκεύεται τελικώς η θερμική ενέργεια. Το υγρό έπειτα μεταφέρεται από τη θερμή δεξαμενή παράγοντας ατμό υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας, ο οποίος διοχετεύεται στον παρακείμενο σταθμό συνδυασμένου κύκλου της Enel, συμβάλλοντας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Το συγκεκριμένο σύστημα επιτρέπει στο σταθμό να παράγει ηλεκτρική ενέργεια όλες τις ώρες της ημέρας και κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες μέχρις εξαντλήσεως της αποθηκευμένης ενέργειας .

 

Η ηλεκτροπαραγωγική μονάδα ονομάστηκε «Αρχιμήδης» λόγω της συστάδας των τεράστιων παραβολικών κατόπτρων που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή της ηλιακής ακτινοβολίας, τα οποία θυμίζουν τα «φλεγόμενα κάτοπτρα» που λέγεται ότι χρησιμοποίησε ο Αρχιμήδης για να πυρπολήσει το ρωμαϊκό στόλο που πολιορκούσε τις Συρακούσες κατά τον Καρχηδονιακό Πόλεμο του 212 πΧ.