Εξαιρετικά δύσκολες, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για το θέμα της προμήθειας φυσικού αερίου.

Εξαιρετικά δύσκολες, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για το θέμα της προμήθειας φυσικού αερίου.

Όπως είπε, "οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, έγιναν με τέτοιο τρόπο ώστε δεν γνωρίζουμε τις τιμές, με τις οποίες η (ρωσική) Gazprom πουλά (το αέριο) και ποιο είναι το κέρδος των εταιριών μεσολαβητών".

Το ρωσικό φυσικό αέριο φθάνει στα σύνορα της Βουλγαρίας, στην τιμή των περίπου 338,4 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Σύμφωνα με ανάλυση της ενεργειακής εταιρίας της Βουλγαρίας, "Bulgargaz", οι χρήστες αγοράζουν το καύσιμο στην τιμή των 578 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Το τελευταίο τρίμηνο, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της "Bulgargaz", Ντίμιτερ Γκόγκοφ, οι τιμές του φυσικού αερίου, όπως αυτές διαμορφώνονταν κατά την "έλευσή" του στα βουλγαρικά σύνορα, αντιστοιχούσαν περίπου στο 60% με 67% της τελικής τιμής με την οποία το φυσικό αέριο πωλούνταν στους τελικούς καταναλωτές.

Το τέλος μετάδοσης τη Bulgargaz αντιστοιχεί στο 5%. Το υπόλοιπο 32% (της τελικής τιμής), πρόσθεσε ο κ. Γκόγκοφ, ανήκει στις εταιρίες διανομής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, "αυτό που πραγματικά συμβαίνει στη Βουλγαρία είναι ότι η μητρική (ρωσική) εταιρία Gazprom πουλά (φυσικό αέριο) στη θυγατρική της Overgas Inc., η οποία υποτίθεται ότι θα πρέπει να κάνει χρήση της έκπτωσης για να αναπτύξει το βουλγαρικό σύστημα διανομής φυσικού αερίου".

"Η τιμή του φυσικού αερίου για τη "Bulgargaz" είναι υψηλή, ενώ, αντίθετα, χαμηλή για τους χρήστες, διότι η εταιρία πουλά σε χαμηλότερη τιμή, σε σχέση με αυτήν που αγοράζει το καύσιμο", τόνισε ο κ. Γκόγκοφ.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, δήλωσε πως "εάν συνεχιστεί αυτή η πρακτική (την οποία ανέφερε ο κ. Γκόγκοφ) η Bulgargaz θα οδηγηθεί σε πτώχευση".

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων της Βουλγαρίας (SEWERC), ‘Ανγκελ Σεμερτζίεφ σημείωσε πως περίπου το 15% του δυναμικότητας του δικτύου (διανομής) αξιοποιείται, διότι οι καταναλωτές (κυρίως τα νοικοκυριά) είναι απρόθυμοι να συνδεθούν στο δίκτυο, διότι θεωρούν ότι η τιμή πώλησης του φυσικού αερίου είναι πολύ ακριβή.

(από ΑΠΕ-ΜΠΕ)