Επτά αιτήσεις από δύο ξένες εταιρίες, τις "Chevron Bulgaria Holding BV" και "Integrity Towers Inc.", για εξερεύνηση πετρελαίου και αερίου στη βορειοανατολική Βουλγαρία, έλαβε το υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας.

Επτά αιτήσεις από δύο ξένες εταιρίες, τις "Chevron Bulgaria Holding BV" και "Integrity Towers Inc.", για εξερεύνηση πετρελαίου και αερίου στη βορειοανατολική Βουλγαρία, έλαβε το υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας.

Η "Chevron" εκδήλωσε ενδιαφέρον για δύο τοποθεσίες και η "Integrity Towers" για πέντε περιοχές.

Τον περασμένο Απρίλιο, η πιθανότητα εξερεύνησης φυσικού αερίου σε σχιστολιθικά πετρώματα στη Βουλγαρία, συζητήθηκε, στην Ουάσινγκτον, από τον υπουργό Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας, Τράιτσο Τράικοφ.

Ο κ. Τράικοφ κάλεσε τους εκπροσώπους της "Chevron" να επισκεφθούν τη Βουλγαρία και μόλις πρόσφατα, ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής εταιρίας, ‘Ιαν Μακντόναλντ και ο Αμερικανός πρέσβης στη Σόφια, Τζέιμς Γουόρλικ συναντήθηκαν, στη Σόφια, με τον Βούλγαρο υπουργό Οικονομίας και συζήτησαν αυτό το θέμα.

Το υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας, αφού έλαβε τις αιτήσεις από τις δύο εταιρίες, απευθύνθηκε στα συναρμόδια υπουργεία (Περιβάλλοντος, Εσωτερικών, Άμυνας και Πολιτισμού), προκειμένου να συντονίσει τη διενέργεια διαγωνισμού, για τη χορήγηση άδειας για την εξερεύνηση σχιστολιθικού αερίου, εγγυώμενο, ταυτόχρονα, την περιβαλλοντική προστασία και την προστασία της υγείας των πολιτών.

Η διαδικασία συντονισμού των βουλγαρικών υπουργείων αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί σε ένα μήνα.

Παράλληλα, το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρίας προχωρά στη λήψη των απαραίτητων - για την έναρξη της διαδικασίας του διαγωνισμού - αποφάσεων. Η διαδικασία για τη χορήγηση άδειας αναμένεται να ξεκινήσει σε διάστημα τριών μηνών, από την κατάθεση των αιτήσεων.

Η εξερεύνηση (κοιτασμάτων) για εξόρυξη φυσικού αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα αποτελεί ευκαιρία για την προμήθεια φυσικού αερίου από εναλλακτικές πηγές και στο υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού της Βουλγαρίας συστάθηκε ομάδα που εξετάζει αυτή την προοπτική.

Μάλιστα, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, πρόκειται για μια ευκαιρία διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών της Βουλγαρίας, η οποία είναι πλήρως συνυφασμένη με τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα. Η εταιρία "Direct Petroleum Bulgaria" ήταν η πρώτη που ανακάλυψε τα κοιτάσματα φυσικού αερίου σε σχιστολιθικά πετρώματα, στη Βουλγαρία.