Ισχυρό εξακολουθεί και παραμένει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την υλοποίηση άμεσων ξένων επενδύσεων στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, παρά τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην τοπική οικονομία. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον μάλιστα, προέρχεται από χώρες όπως η Ελλάδα, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία.

Ισχυρό εξακολουθεί και παραμένει το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την υλοποίηση άμεσων ξένων επενδύσεων στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, παρά τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην τοπική οικονομία. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον μάλιστα, προέρχεται από χώρες όπως η Ελλάδα, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία.

Στην επισήμανση αυτή προέβη ο αντιδήμαρχος του δήμου Σόφιας, Minko Gerdjikov, μιλώντας προσφάτως στο 8ο διεθνές συνέδριο & έκθεση «Banks Investment Money» που πραγματοποιήθηκε στη βουλγαρική πρωτεύουσα, διευκρινίζοντας ότι οι τομείς της οικονομίας που αποτελούν «μαγνήτη» για τους αλλοδαπούς επενδυτές είναι κυρίως οι κατασκευές, η παροχή υπηρεσιών, οι μεταφορές κι οι τηλεπικοινωνίες.Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό δελτίο για την πορεία της βουλγαρικής οικονομίας κατά τον μήνα Ιούνιο, που έχει επεξεργαστεί το τμήμα Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, στο συνέδριο παρατέθηκαν στοιχεία από τα οποία συμπεραίνεται ότι το 2008 επί συνόλου 6,69 δισ. ευρώ, άμεσων ξένων επενδύσεων στη Βουλγαρία, τα 4,6 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν στην πρωτεύουσα. Αντίστοιχα για το 2009, σε σύνολο 3,2 δισ. ευρώ ΑΞΕ, τα 2,2 δισ. ευρώ, είχαν προορισμό επενδύσεις στη Σόφια.

 

Εργα
Επιπρόσθετα, κατά τον κ. Gerdjikov, το 2009 ποσοστό 38% του βουλγαρικού ΑΕΠ προήλθε από τη Σόφια, στην οποία το κατά κεφαλήν ΑΕΠ προσεγγίζει το 92% του μέσου όρου του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ε.Ε. Για το τρέχον έτος, εξάλλου, ο προϋπολογισμός του Δήμου Σόφιας αντιστοιχεί σε 1,2 δισ. λέβα, (ή κατά τι πάνω από 600 εκατ. ευρώ), εκ των οποίων περί το 50% θα κατευθυνθούν προς επενδύσεις σε έργα προτεραιότητας όπως η αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού, η οικοδόμηση σχολείων και νηπιαγωγείων, η δημιουργία μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων, καθώς και η κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στα προάστια Γκόρνα Μπάνια κι Όφτσα Κούπελ.

Όσον αφορά στο σύνολο της βουλγαρικής οικονομίας και την πορεία της εφεξής, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αναμένεται φέτος επιστροφή σε οριακά θετικό έδαφος, της τάξης του 0,2% για το ΑΕΠ, έναντι συρρίκνωσης 5% το 2009. Στην ίδια έκθεση εξάλλου, όπως αναφέρεται από τους διπλωματικούς υπαλλήλους της πρεσβείας μας, επισημαίνονται ως δυνητικές απειλές για την οικονομία της χώρας το μεγάλο εξωτερικό χρέος του βουλγαρικού ιδιωτικού τομέα, καθώς και το ενδεχόμενο εξάπλωσης της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι στο τέλος του 2009 το εξωτερικό χρέος του ιδιωτικού τομέα ανήλθε στο 102,7% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ενώ το ακαθάριστο εξωτερικό χρέος του μη χρηματοπιστωτικού ιδιωτικού τομέα αντιστοιχούσε στο 80% του ΑΕΠ.

Για την ανάπτυξη, εν τω μεταξύ σημειώνεται ότι θα επιτευχθεί κυρίως χάρη στη συμβολή των εξαγωγικά προσανατολισμένων κλάδων, μέσω της αύξησης των εξαγωγών. Αντίθετα κλάδοι όπως ο χρηματοοικονομικός και ο κατασκευαστικός, τονίζεται, δεν πρόκειται να επιστρέψουν στις προγενέστερες της κρίσης υψηλές επιδόσεις.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο πληθωρισμός το 2010 στη Βουλγαρία θα κυμανθεί στο μετριοπαθές 2,2%, ενώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα μειωθεί σε 6,25% από 9,5% που ήταν το 2009.

 

Προσαρμογή
Εκτιμάται επίσης, ότι θα απαιτηθεί προσαρμογή του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, καθώς είναι πιθανό να παραμείνουν σε χαμηλό επίπεδο οι εισροές κεφαλαίων και να μειωθεί περαιτέρω η εγχώρια ζήτηση λόγω επιδείνωσης της ανεργίας.

Στο πλαίσιο αυτό συνιστώνται από το ΔΝΤ μεταρρυθμίσεις σε δημόσιες πολιτικές, προκειμένου να προετοιμαστεί η είσοδος της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη, ενώ θετικά αξιολογείται η μέχρι σήμερα υλοποίηση εκ μέρους της κυβέρνησης «συνετών μακροοικονομικών πολιτικών» που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση της κρίσης. Με βάση τις δηλώσεις του επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στη Βουλγαρία, Bas Bakker, στα τέλη Ιουνίου, η χώρα ήδη άρχισε να εξέρχεται από την οικονομική κρίση.

(από την εφημερίδα "Ημερησία", 16/7/2010)