Η Κίνα είναι πλέον ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας παγκοσμίως, αφού ξεπέρασε για πρώτη φορά τις ΗΠΑ, οι οποίες κατείχαν την θέση αυτή εδώ και έναν αιώνα. Στη σχετική ανακοίνωση προέβη ο ΙΕΑ και υπογραμμίζει ότι η Κίνα πέρυσι κατανάλωσε ενέργεια ίση με 2,25 δις τόνους πετρελαίου, έναντι 2,17 στην περίπτωση της Αμερικής.

Η Κίνα είναι πλέον ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας παγκοσμίως, αφού ξεπέρασε για πρώτη φορά τις ΗΠΑ, οι οποίες κατείχαν την θέση αυτή εδώ και έναν αιώνα. Στη σχετική ανακοίνωση προέβη ο ΙΕΑ και υπογραμμίζει ότι η Κίνα κατανάλωσε πέρυσι ενέργεια ίση με 2,25 δις τόνους πετρελαίου, έναντι 2,17 στην περίπτωση της Αμερικής.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στην αλματώδη ανάπτυξη της ασιατικής χώρας, τη στιγμή που η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει περισσότερο τις ΗΠΑ. Η οικονομική πρόοδος της Κίνας συντελείται με έμφαση στη βιομηχανία, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόλις 10 χρόνια πριν, η ενεργειακή της κατανάλωση ήταν μόλις η μισή σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, υπογράμμισε πως «το γεγονός ότι η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής στην ενέργεια».

Το αρνητικό στοιχείο στην εξέλιξη αυτή είναι ότι η Κίνα στηρίζει το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ενέργειας στον λιγνίτη και ήδη από το 2007 βρίσκεται στην πρώτη θέση και στον κατάλογο με τις πιο ρυπογόνες οικονομίες του κόσμου.

Αν εξετάσουμε την κατανάλωση κατά κεφαλή, τότε οι ΗΠΑ εξακολουθούν να βρίσκονται με διαφορά στην κορυφή, αφού ο μέσος Αμερικανός χρειάζεται πέντε φορές περισσότερη ενέργεια από τον μέσο Κινέζο. Ο ΙΕΑ ανέμενε πως η Κίνα θα ξεπερνούσε τις ΗΠΑ στη συνολική κατανάλωση, αλλά η οικονομική κρίση επιτάχυνε τις εξελίξεις, επηρεάζοντας σημαντικά τη βιομηχανική παραγωγή στην Αμερική.

Όσον αφορά το πετρέλαιο, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να καταναλώνουν περισσότερο από κάθε άλλη χώρα – 19 εκατ. βαρέλια ημερησίως – με την Κίνα δεύτερη με 9,2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα. Πολλοί αναλυτές πάντως πιστεύουν πως η ζήτηση στις ΗΠΑ έχει κορυφωθεί ήδη.

Ο κ. Μπιρόλ τόνισε ότι οι ενεργειακές επενδύσεις της Κίνας θα ανέλθουν σε 4 τρις δολάρια τα επόμενα 20 χρόνια ώστε να τροφοδοτηθεί η οικονομία της και να αποφευχθούν ελλείψεις στον ηλεκτρισμό. Αναφορικά με την ισχύ, η Κίνα αναμένεται να εγκαταστήσει 1.000 GW την επόμενη 15ετία, μια ποσότητα που ισοδυναμεί με την συνολική παραγωγή ηλεκτρισμού των ΗΠΑ σήμερα. «Αυτό φανερώνει την τεράστια ανάπτυξη που παρατηρούμε», σημείωσε ο κ. Μπιρόλ.