Ο κλάδος των υπεράκτιων αιολικών στην Ευρώπη συνέχισε να αναπτύσσεται στο πρώτο εξάμηνο του 2010, με την προσθήκη 333 MW εγκατεστημένης ισχύος σε χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία και η Βρετανία, ανακοίνωσε ο EWEA την Τρίτη.

Πέρυσι εγκαταστάθηκαν 577 MW, αυξάνοντας τη συνολική ισχύ των υπεράκτιων αιολικών στα 2,4 GW. «Παρά την οικονομική κρίση, η υπεράκτια παραγωγή συνεχίζει να αυξάνεται. Ο αριθμός ανεμογεννητριών που συνδέθηκαν με το δίκτυο στο πρώτο εξάμηνο του έτους αντιστοιχεί σε άνω του 50% της περσινής συνολικής εγκατεστημένης ισχύος και οδεύουμε προς μια χρονιά-ρεκόρ», τονίζει ο διευθυντής πολιτικής του EWEA, Τζάστιν Ουίλκς.

Η χρηματοδότηση των εν λόγω σχεδίων υπήρξε προβληματική στο πρώτο μισό του 2010, ειδικά για τους ανεξάρτητους επενδυτές. Οι κρατικές επιχειρήσεις πάντως έχουν κατορθώσει να χρηματοδοτήσουν τα σχέδιά τους με ίδια μέσα, καταλήγει η σχετική έκθεση.

Ο κλάδος υποφέρει πάντως από το αυξημένο κόστος που συνεπάγεται η υποανάπτυκτη αλυσίδα παραγωγής, καθώς και οι τεχνολογικές και κατασκευαστικές προκλήσεις. Επίσης, εντοπίζονται προβλήματα στη διασύνδεση με το δίκτυο.