Το μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 δρομολογεί η ρωσική κυβέρνηση, προσδοκώντας να συγκεντρώσει περί τα 30 δισ. δολάρια, προκειμένου να κλείσει «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού της κατά τη διάρκεια της ερχόμενης τριετίας. Το σχέδιο της ρωσικής κυβέρνησης προβλέπει την πώληση μειοψηφικών πακέτων μετοχών δέκα μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων την περίοδο 2011-2013 και φέρεται να έχει ήδη εγκριθεί από τον Ρώσο πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του ρωσικού υπουργείου Οικονομίας στο Reuters
Το μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 δρομολογεί η ρωσική κυβέρνηση, προσδοκώντας να συγκεντρώσει περί τα 30 δισ. δολάρια, προκειμένου να κλείσει «μαύρες τρύπες» του προϋπολογισμού της κατά τη διάρκεια της ερχόμενης τριετίας. Το σχέδιο της ρωσικής κυβέρνησης προβλέπει την πώληση μειοψηφικών πακέτων μετοχών δέκα μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων την περίοδο 2011-2013 και φέρεται να έχει ήδη εγκριθεί από τον Ρώσο πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων του ρωσικού υπουργείου Οικονομίας στο Reuters.

Στόχος

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στόχος της ρωσικής κυβέρνησης είναι να μειώσει το μερίδιό της στις περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις στο επίπεδο του 50% συν μια μετοχή, γεγονός που θα της επιτρέψει να διατηρήσει τον πλήρη έλεγχο σε επίπεδο λήψης αποφάσεων για τη λειτουργία τους. Η ρωσική κυβέρνηση προσδοκά μέσω του νέου φιλόδοξου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων να συγκεντρώσει στα ταμεία της περί τα 300 δισ. ρούβλια (9,88 δισ. δολάρια) ετησίως κατά την τριετή διάρκεια της υλοποίησής του. Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα, ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόβ, αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

Όπως προκύπτει ωστόσο από τις αποκαλύψεις των Ρώσων αξιωματούχων, το πρόγραμμα φέρεται να έχει ήδη λάβει το «πράσινο φως» από τον Ρώσο πρωθυπουργό και μάλιστα να επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στους κλάδους της ενέργειας και των τραπεζών. Μεταξύ άλλων φαίνεται ότι προωθείται η ιδιωτικοποίηση του 27,1% του κρατικού αγωγού πετρελαίου Transneft, του 24,16% της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας παραγωγής πετρελαίου Rosneft, του 24,5% της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας VTB και σχεδόν του 25% των κρατικών σιδηροδρόμων RZhD.

Ελλειμμα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρωσική κυβέρνηση επιθυμεί να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας που θα υπερβεί φέτος το 5%, στο 4% το 2011 και στο 2,9% το 2012, γεγονός ιδιαίτερα δύσκολο ενόψει των κρίσιμων προεδρικών εκλογών του 2012. Αναλυτές επισημαίνουν ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι πρόσφατες κινήσεις για «άνοιγμα» της ρωσικής αγοράς σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ιδίως από τη Γερμανία και τη Γαλλία, με «αντάλλαγμα» τη διευκόλυνση της διείσδυσης των ρωσικών επιχειρήσεων στις ευρωπαϊκές αγορές. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο «κύμα» ιδιωτικοποιήσεων στη Ρωσία επί προεδρίας Μπορίς Γιέλτσιν είχε ως αποτέλεσμα το «ξεπούλημα» σημαντικών μεριδίων κρίσιμης σημασίας επιχειρήσεων.

Συνάντηση με κατασκόπους

Συνάντηση με τους δέκα Ρώσους κατασκόπους, που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ στις αρχές του μήνα, είχε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως αποκάλυψε ο ίδιος. Ο Ρώσος πρωθυπουργός και πρώην πράκτορας της KGB, τόνισε μάλιστα ότι τους εύχεται να έχουν «μια ενδιαφέρουσα και λαμπερή ζωή» και ότι γνωρίζει τα ονόματα των «προδοτών» που συνέβαλαν στη σύλληψή τους.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 26/07/2010)