Τι απέγινε το ρίσκο των ευρωπαϊκών ομολόγων; Τα yields στα κρατικά ομόλογα των ασθενέστερων μελών της ευρωζώνης, τις τελευταίες ημέρες μειώνονται ενθουσιωδώς. Ειδικά στην Ισπανία, η οποία μοιάζει να απολαμβάνει μια «μίνι επαναξιολόγηση»: τα spreads στα ομόλογα όλων των ωριμάνσεων έχουν πέσει έως και 100 μονάδες βάσης αυτό το μήνα. Το έθνος, όπως και η Πορτογαλία, απόλαυσε μείωση του κόστους επαναχρηματοδότησης αυτή την εβδομάδα –όχι μεγάλη, αλλά κάθε μονάδα βάσης βοηθάει
Τι απέγινε το ρίσκο των ευρωπαϊκών ομολόγων; Τα yields στα κρατικά ομόλογα των ασθενέστερων μελών της ευρωζώνης, τις τελευταίες ημέρες μειώνονται ενθουσιωδώς. Ειδικά στην Ισπανία, η οποία μοιάζει να απολαμβάνει μια «μίνι επαναξιολόγηση»: τα spreads στα ομόλογα όλων των ωριμάνσεων έχουν πέσει έως και 100 μονάδες βάσης αυτό το μήνα. Το έθνος, όπως και η Πορτογαλία, απόλαυσε μείωση του κόστους επαναχρηματοδότησης αυτή την εβδομάδα –όχι μεγάλη, αλλά κάθε μονάδα βάσης βοηθάει.

Η καλυτέρευση στις διαθέσεις των αγορών αποδίδεται σε ράλι ανακούφισης στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, που έλαβε εν πολλοίς υγιή βαθμολογία στα stress tests, τα οποία πράγματι έφεραν στους τραπεζικούς ισολογισμούς λίγη περισσότερη διαφάνεια. Αλλά το ότι πήραμε ένα καλύτερο ζευγάρι γυαλιά, δεν σημαίνει ότι η εικόνα που βλέπουμε έχει βελτιωθεί.

Παράδειγμα η Ελλάδα. Τα 10ετή ομόλογα της χώρας φέρουν yield περίπου 745 μονάδες βάσης υψηλότερο από τα αντίστοιχα γερμανικά, δηλαδή 220 μ.β. λιγότερο απ’όσο στο ζενίθ της κρίσης.

Βέβαια, πέντε στις έξι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα stress test με ποικίλους βαθμούς προβιβασμού. Η κυβέρνηση έχει κάνει πρόοδο στην δημοσιονομική εξυγίανση, με μεταρρυθμίσεις στους μισθούς του δημοσίου και τις συντάξεις. Σε γενικές γραμμές, το σύστημα ήταν τόσο μη αποδοτικό, που αρκούσε μια απλή επιβολή των υπάρχοντων κανόνων για να αποφέρει υψηλότερα φορολογικά έσοδα. Πράγματι, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι είναι ήδη μπροστά στην επίτευξη των στόχων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης των 100 δισ. ευρώ προς την χώρα.

Είναι μια υπέροχη εξέλιξη, αλλά η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να οδεύει προς συντελεστή χρέους προς ΑΕΠ σχεδόν 150% έως το 2013 και η οικονομία δεν αναπτύσσεται.

Η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα βιώσουν ελάχιστη ανάπτυξη φέτος και του χρόνου, αν και έχουν αρκετά χαμηλότερα επίπεδα χρεών. Τα ισπανικά ομόλογα δεν προεξοφλούν πλέον πιθανότητα να γίνει η Ισπανία μια νέα Ελλάδα, αλλά τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να προεξοφλούν αναδιοργάνωση χρεών. Αυτό ακριβώς το σενάριο ήταν το προφανές που επί τούτου παραγκωνίστηκε στα stress test. Το ρίσκο των ευρωπαϊκών εθνικών ομολόγων δεν έφυγε. Απλώς πήγε για καλοκαιρινές διακοπές.

(από www.imerisia.gr, 29/07/2010)