Έντεκα κρατικές εταιρείες της Ρωσίας πρόκειται τελικά να διαθέσουν μειοψηφικά τους μερίδια σε ιδιώτες. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο ενός νέου κύματος ιδιωτικοποιήσεων, το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας κατήρτισαν, στο πλαίσιο ενός νέου κύματος ιδιωτικοποιήσεων, που προβλέπεται να αποφέρει σχεδόν 300 δισ. ρούβλια (7,7 δισ. ευρώ) τον χρόνο για ην περίοδο 2011-2013, τα οποία θα διατεθούν για τη μείωση του ελλείμματος
Έντεκα κρατικές εταιρείες της Ρωσίας πρόκειται τελικά να διαθέσουν μειοψηφικά τους μερίδια σε ιδιώτες. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο ενός νέου κύματος ιδιωτικοποιήσεων, το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας κατήρτισαν, στο πλαίσιο ενός νέου κύματος ιδιωτικοποιήσεων, που προβλέπεται να αποφέρει σχεδόν 300 δισ. ρούβλια (7,7 δισ. ευρώ) τον χρόνο για ην περίοδο 2011-2013, τα οποία θα διατεθούν για τη μείωση του ελλείμματος.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται η κορυφαία τράπεζα της χώρας, Sberbank, και ο πετρελαϊκός κολοσσός της Rosneft, καθώς και η Transneft, που διαχειρίζεται αγωγούς, η κρατική τράπεζα VTB και η Rushydro, που διαχειρίζεται υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Ωστόσο, εν αντιθέσει με τα όσα φημολογούνταν, τελικώς δεν επελέγη για μερική ιδιωτικοποίηση η εταιρεία των κρατικών σιδηροδρόμων RZhD, όπως ανέφερε το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης, Αλεξέι Ουβαρόφ.            

Με την απόφαση αυτή συντελείται μία μεγάλη στροφή στην ρωσική οικονομική πολιτική, καθώς τα τελευταία χρόνια, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων είχε διακοπεί, μετά τις ανεξέλεγκτες ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών, μόλις κατέρρευσε το σοβιετικό καθεστώς στη δεκαετία του ’90.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης και τα μερίδια που θα διατεθούν προς πώληση. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να διαθέσει το 27,1% της Trans-neft, το 24,16% της Rosneft και το 9,3% της Sberbank. Οι εν λόγω επιχειρήσεις έχουν ήδη ιδιώτες επενδυτές, αλλά μετά και αυτήν τη φάση το Δημόσιο θα εξακολουθεί να διατηρεί τον έλεγχό τους.