Νορβηγία: Κύρια Χρηματοδότης Πακέτου Προγραμμάτων «Πράσινης Ενέργειας» προς τις Φτωχές Χώρες της Ε.Ε.

Νορβηγία: Κύρια Χρηματοδότης Πακέτου Προγραμμάτων «Πράσινης Ενέργειας» προς τις Φτωχές Χώρες της Ε.Ε.
energia.gr
Πεμ, 29 Ιουλίου 2010 - 15:50
Στη χρηματοδότηση προγραμμάτων «πράσινης ενέργειας», εργασιακών δικαιωμάτων, έρευνας και ανθρωπίνων πόρων, ύψους 1,79 δις ευρώ προς τα φτωχότερα κράτη- μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν εχθές η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν. Το χρηματοδοτικό αυτό πακέτο, πενταετούς διάρκειας, δίδεται στα πλαίσια της συμμετοχής των τριών αυτών χωρών στον «Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο», ένα καθεστώς σύνδεσης με την ΕΕ και είναι αυξημένο κατά 22% σε σχέση με πέρυσι
Στη χρηματοδότηση προγραμμάτων «πράσινης ενέργειας», εργασιακών δικαιωμάτων, έρευνας και ανθρωπίνων πόρων, ύψους 1,79 δις ευρώ προς τα φτωχότερα κράτη- μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν εχθές η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν. Το χρηματοδοτικό αυτό πακέτο, πενταετούς διάρκειας, δίδεται στα πλαίσια της συμμετοχής των τριών αυτών χωρών στον «Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο», ένα καθεστώς σύνδεσης με την ΕΕ και είναι αυξημένο κατά 22% σε σχέση με πέρυσι.

Η Νορβηγία, η οποία καταβάλλει το 97% της χρηματοδότησης (περί τα 347 εκατ. ευρώ ετησίως), εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον περιορισμό των αρχικών αιτημάτων της Ε.Ε., ύψους άνω των 2 δις δολ.

Παρ’ ότι η περίοδος χρηματοδότησης διαρκεί 5 έτη, στην πραγματικότητα η ροή των κονδυλίων θα αρχίσει το νωρίτερο το 2011, καθώς πρέπει να συναφθούν πρώτα διμερείς συμφωνίες με τις χώρες προς οι οποίες θα λάβουν τις ενισχύσεις αυτές. Στις τελευταίες περιλαμβάνονται τα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη-μέλη της Ε.Ε., η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Μεγαλύτερος αποδέκτης θα είναι η Πολωνία (580 εκατ. ευρώ), ενώ ακολουθεί η Ρουμανία με 306 εκατ. ευρώ. ΑΠΕ, προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος, τεχνολογίες CCSείναι οι κατευθύνσεις στις οποίες θα διοχετευθούν τα κονδύλια αυτά. Καινοτομία του τρέχοντος προγράμματος είναι η ίδρυση ταμείου ύψους 8 εκατ. ευρώ με στόχο την προώθηση του «νορδικού μοντέλου» στις εργασιακές σχέσεις των χωρών που θα λάβουν τα χρήματα αυτά.