Πάνω από τα 1,31 δολ. επέστρεψε, χθες, για πρώτη φορά από τις 4 Μαΐου (παραμονή έγκρισης του μνημονίου από την ελληνική Βουλή) το ευρώ, αυξάνοντας άνω του 10% τα κέρδη του σε σχέση με τα χαμηλά των αρχών Ιουνίου (1,1875 δολ.). Αφορμή, χθες, δόθηκε από τα νέα ενθαρρυντικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης, σε μια περίοδο που όλα παραπέμπουν σε επιβράδυνση (αν όχι νέα ύφεση) στις ΗΠΑ. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωζώνης κατέγραψε μεγάλη αύξηση τον Ιούλιο, ενισχυόμενος στις 101,3 μονάδες (υψηλό 28μήνου) ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει στις 99 μονάδες του Ιουνίου
Πάνω από τα 1,31 δολ. επέστρεψε, χθες, για πρώτη φορά από τις 4 Μαΐου (παραμονή έγκρισης του μνημονίου από την ελληνική Βουλή) το ευρώ, αυξάνοντας άνω του 10% τα κέρδη του σε σχέση με τα χαμηλά των αρχών Ιουνίου (1,1875 δολ.). Αφορμή, χθες, δόθηκε από τα νέα ενθαρρυντικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης, σε μια περίοδο που όλα παραπέμπουν σε επιβράδυνση (αν όχι νέα ύφεση) στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ευρωζώνης κατέγραψε μεγάλη αύξηση τον Ιούλιο, ενισχυόμενος στις 101,3 μονάδες (υψηλό 28μήνου) ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει στις 99 μονάδες του Ιουνίου. Βασική αιτία της ενίσχυσης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που καταρτίζει τον δείκτη, ήταν η εντυπωσιακή βελτίωση του κλίματος στη Γερμανία (κατά 4 μονάδες). Θετικά επέδρασε η καλύτερη ψυχολογία Γάλλων, Πολωνών και Ιταλών, ενώ αντίθετα στην Ισπανία καταγράφηκε υποχώρηση του δείκτη κατά 2,2 μονάδες.

Η αναπτυξιακή δυναμική της γερμανικής οικονομίας έγινε αντιληπτή και στα νεότερα στοιχεία για την ανεργία, που υποχώρησε τον Ιούλιο για 13ο συνεχή μήνα, περιορίζοντας το ποσοστό σε 7,6%. Ενδεικτικά του θετικού κλίματος είναι και τα αποτελέσματα τριμήνου μεγάλων εταιρειών: Η Siemens κατέγραψε αύξηση 9% στα καθαρά της κέρδη την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

Κέρδη

Η Volkswagen ανακοίνωσε τετραπλασιασμό των καθαρών της κερδών για το β΄ τρίμηνο, σε 1,25 δισ. ευρώ από 283 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα τριμηνιαία κέρδη της τελευταίας διετίας. Στις ΗΠΑ, αντίθετα, τα αρνητικά στοιχεία συνεχίστηκαν και χθες, με τον αριθμό των κατασχέσεων κατοικιών να αυξάνεται στο 75% των 206 Αμερικανικών μητροπόλεων κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Οι 20 πόλεις με τα υψηλότερα ποσοστό βρίσκονται όλες στην Φλόριντα, την Καλιφόρνια, τη Νεβάδα και την Αριζόνα, με το υψηλότερο ποσοστό (6,6% των κατοικιών ή 1 στα 15 σπίτια) να καταγράφεται στο Λας Βέγκας.

Τα τελευταία στοιχεία για την απασχόληση, αντίθετα, είναι ελαφρώς θετικά, καθώς την περασμένη εβδομάδα κατατέθηκαν 11.000 λιγότερες νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν υποχώρηση κατά 8.000 αιτήσεις. Τη σημαντικότερη ένδειξη, όμως, για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας θα την έχουν σήμερα οι επενδυτές, καθώς θα δημοσιοποιηθεί η πρώτη εκτίμηση για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου. Υπενθυμίζεται ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ είχε αυξηθεί 2,7%. Το β’ τρίμηνο οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν μικρή επιβράδυνση, με τη μέση πρόβλεψη να είναι 2,5%. Αν όντως ο ρυθμός ανάπτυξης διατηρηθεί σε επίπεδα άνω του 2%, η αντίδραση της αγοράς θα είναι θετική.

Χθες, πάντως, η αβεβαιότητα για τα στοιχεία του ΑΕΠ, καθώς και η κόπωση από το ράλι των προηγούμενων συνεδριάσεων έφεραν ρευστοποιήσεις στη Wall Street, οι οποίες οδήγησαν στο «κόκκινο» και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αν και κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης οι δείκτες σε Λονδίνο, Παρίσι και Φραγκφούρτη κινούνταν ανοδικά, τελικά ο FTSE-100 υποχώρησε 0,11%, ο DAX-30 0,72% και ο CAC-40 0,5%. Ο Dow Jones, από την πλευρά του, βρέθηκε ακόμα και κάτω από τις 10.400 μονάδες και ο S&P-500 κάτω από τις 1.100 μονάδες. Κατά τις τελευταίες ώρες των συναλλαγών, όμως, οι απώλειες φάνηκε να περιορίζονται.

Δείκτης Οικονομικού Κλίματος


(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 30/07/2010)