Στην κατάσταση «business as usual» αρχίζουν να επανέρχονται οι μεγαλύτερες εισηγμένες επιχειρήσεις στην Ευρώπη, οι οποίες εμφάνισαν έσοδα και κέρδη υψηλότερα από τα αναμενόμενα στα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου της χρήσης που ανακοίνωσαν πρόσφατα.
Στην κατάσταση «business as usual» αρχίζουν να επανέρχονται οι μεγαλύτερες εισηγμένες επιχειρήσεις στην Ευρώπη, οι οποίες εμφάνισαν έσοδα και κέρδη υψηλότερα από τα αναμενόμενα στα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου της χρήσης που ανακοίνωσαν πρόσφατα.

Για του λόγου το αληθές, αρκετές από τις εταιρείες «βαρέων βαρών», όπως η Siemens, η Shell, η Volkswagen και η ΒΑSF, είδαν τα κέρδη τους να παρουσιάζουν αυξήσεις πολύ μεγαλύτερες από τις προβλέψεις των αναλυτών της αγοράς.

Αναφερόμενος ο κ.  Αντριαν Κάτλεϊ , στρατηγικός αναλυτής της Citigroup, στο γεγονός της καλής πορείας των ευρωπαϊκών κολοσσών σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, είπε χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να συγχέουμε το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν με την πορεία των χρηματιστηρίων. Επειδή αυτή τη στιγμή το ευρωπαϊκό ΑΕΠ θεωρείται πολύ χαμηλό, δεν σημαίνει ότι και η πορεία της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων θα είναι και αυτή πτωτική.
 
Οι αναλυτές για την εφετινή χρήση αναμένουν τα κέρδη των εισηγμένων ευρωπαϊκών εταιρειών να παρουσιάσουν άνοδο 25%-35%, ενώ για το επόμενο έτος εκτιμούν ότι η αύξηση θα είναι μικρότερη, στα επίπεδα του 10%-15%.

Αυτό που παρατηρείται σήμερα είναι ότι οι μεγάλες εταιρείες του βιομηχανικού κλάδου βρίσκονται σε τάση ανάκαμψης, μετά τη «βουτιά» στα κέρδη της περασμένης χρήσης. Για παράδειγμα, η Volkswagen και η ΒΑSF- η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία και η μεγαλύτερη χημική βιομηχανία, αντίστοιχα, στην Ευρώπη- είδαν τα λειτουργικά κέρδη τους να διπλασιάζονται. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας ισχυρής ανάπτυξης σε αναπτυσσόμενες αγορές, όπως η Κίνα, η οποία υποβοήθησε σε σημαντικό βαθμό και από το «ασθενές» ευρώ.

Ωστόσο ορισμένα υψηλά ιστάμενα στελέχη επιχειρήσεων και αναλυτές αρχίζουν να εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με πιθανή υστέρηση της κερδοφορίας το δεύτερο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης και το 2011. Ο κ.  Γιούργκεν  Χάμπρεχτ, διευθύνων σύμβουλος της ΒΑSF, προειδοποίησε ότι τα μέτρα λιτότητας θα επηρεάσουν αρνητικά την ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο. Παρ΄ όλα αυτά, πρόσθεσε, ακόμη και στην περίπτωση αυτή η ανάπτυξη θα συνεχιστεί με πιο αργούς ρυθμούς.

Από την άλλη πλευρά, η Shell ανέφερε ότι τα μηνύματα που λαμβάνει από την παγκόσμια οικονομία είναι μεικτά. Ετσι η κατάσταση διαγράφεται ακόμη αβέβαιη. Μπορεί οι τιμές των καυσίμων να παρέμειναν σταθερές για αυτόν τον χρόνο, ως σήμερα, όπως τα περιθώρια του κόστους διύλισης, η ζήτηση όμως προϊόντων πετρελαίου και οι τιμές της spot αγοράς φυσικού αερίου εξακολουθούν να υφίστανται πιέσεις, επισημαίνουν εκπρόσωποι του ομίλου.

Στους άλλους μεγάλους ομίλους που παρουσίασαν σημαντικά ενισχυμένη κερδοφορία για το δεύτερο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης περιλαμβάνονται ακόμη η Repsol, ο ισπανικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός Τelefonica και η Rolls Royce.

Η ανάκαμψη αρχίζει σταδιακά να κάνει την εμφάνισή της από τις τοπικές αγορές. Πάντως σύμφωνα με τη Citi τα συνολικά κέρδη των εισηγμένων εταιρειών της Ευρώπης θα παρουσιάσουν αύξηση που δεν θα υπερβαίνει το 20%, κάτω δηλαδή από το ποσοστό της μεγάλης αύξησης που είχαν σημειώσει το 2007.

(από την εφημερίδα "Το Βήμα", 1/8/2010)