Οι Πράσινοι της Γερμανίας Κατηγορούν για Αισχροκέρδεια τις Εταιρείες Ηλεκτρικής Ενέργειας

Οι Πράσινοι της Γερμανίας Κατηγορούν για Αισχροκέρδεια τις Εταιρείες Ηλεκτρικής Ενέργειας
του Ντέιβιντ Λέβιτς
Σαβ, 7 Αυγούστου 2010 - 01:15
Βροχή έπεσαν την Τρίτη (3/8) οι πολιτικές κατηγορίες κατά των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μετά τη δημοσίευση μιας νέας έκθεσης στην οποία υπονοείται πως οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής αισχροκερδούν εις βάρος των πελατών τους.

Βροχή έπεσαν την Τρίτη (3/8) οι πολιτικές κατηγορίες κατά των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας  μετά τη δημοσίευση μιας νέας έκθεσης στην οποία υπονοείται πως οι εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής αισχροκερδούν εις βάρος των πελατών τους.

« Λόγω της αυθαίρετης τιμολόγησης, οι καταναλωτές θα πληρώσουν στις εταιρείες περί το 1 δις ευρώ παραπάνω του οφειλόμενου», έγραψε ο  Γκίναρ Χαρμς (Gunnar Harms) ο συντάκτης της έκθεσης που του παρήγγειλε το κόμμα των «πρασίνων».

Η έκθεση του  Χαρμς αποκαλύπτει πως τα τελευταία δύο χρόνια οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος  αυξήθηκαν στη Γερμανία τέσσερις φορές περισσότερο από ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, πράγμα που σύμφωνα με τους «πράσινους» σημαίνει πως στη γερμανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κυριαρχούν εν τοις πράγμασι μονοπωλιακές συνθήκες.

Η έκθεση επίσης επισημαίνει πως η μείωση της τιμής στην ηλεκτροπαραγωγή δεν μεταφέρθηκε στους λογαριασμούς ηλεκτρικού των Γερμανών καταναλωτών. Κατά μέσο όρο, επισημαίνει ο  Χαρμς, οι γερμανικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειαςενθυλακώνουν γύρω στα 0.8 σεντς περισσότερα ανά κιλοβατώρα ( KWH).

2008:  πού είναι οι μειώσεις τιμών ;

Στο «ευρωπαϊκό μηχανισμό ανταλλαγής ενέργειας» (ΕΕΧ) η τιμή του ηλεκτρισμού μειώθηκε κατά 30-40% από το 2008, και όμως, οι πέντε από τους έξι περιφερειακούς παροχείς που ανήκουν στον κολοσσό της  E.ON    αύξησαν τον Απρίλιο και το Μάιο τα τιμολόγιά τους κατά 4.2% κατά μέσο όρο. Όσο για τους πελάτες της εταιρείας  RWE,θα κληθούν από τον Αύγουστο να πληρώνουν 7.3% περισσότερο για το ηλεκτρικό τους ρεύμα.

«Εμείς αρχίζουμε να παράγουμε τον ηλεκτρισμό που φτάνει στους πελάτες έως και τρία χρόνια πριν φτάσει το προϊόν μας στον τελικό του αποδέκτη», μας εξήγησε έναςεκπρόσωπος της RWE και πρόσθεσε πως η ενέργεια που διανέμεται τώρα στους πελάτες παρήχθη όταν οι τιμές ηλεκτροπαραγωγής ήταν στο ζενίθ τους, πριν αρχίσουν να μειώνονται το 2008.

Αλλά οι «πράσινοι» δεν δέχονται αυτό το επιχείρημα: «η μείωση των τιμών μετά το 2008 θα έπρεπε να έχει μετακυλυθεί εδώ και πολύ καιρό στους πελάτες τους» επιμένει η Μπέρμπελ Χεν (Baerbel Hoehn),αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των «πράσινων», προσθέτοντας πως «η επιρροή της RWEκαι της ΕΟΝ στην αγορά πρέπει να μειωθεί».

Οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας «συσκοτίζουν» την τιμολογιακή τους πολιτική

Η επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής «αρχής για τη διαχείριση της ενέργειας και των υδάτων» ( BDEW) Χίντεγκαρντ Μίλερ (Hildegard Müller), στέκεται στο πλευρό των παροχέων, ισχυριζόμενη πως η έκθεση του  Χαρμς δίνει μια «εντελώς στρεβλή εικόνα του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας». Με δεδομένο πωςστην αγορά της παροχής ηλεκτρισμού δραστηριοποιούνται περί τις 1,100 εταιρείες,ισχυρίζεται,θα ήταν αδύνατοστον οποιονδήποτε να προσπαθήσει να αισχροκερδήσει.

Οι ηλεκτρικές εταιρείες ισχυρίζονται πως τα έξοδά τους έχει αυξηθεί, ιδίως μετά την πρόσφατη νέα φορολόγησή τους αν δε χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) σαν την ηλιακή και την αιολική ενέργεια.

Η  Χεν ανταπάντησε πως οι ηλεκτρικές εταιρείες « προσπαθούν να συσκοτίσουν τις αδικαιολόγητες αυξήσεις των τιμολογίων τους» που για ένα νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων φτάνουν κατά μέσο όρο τα 52 ευρώ το χρόνο.

Πρόσθεσε πως για τους καταναλωτές δεν είναι τόσο εύκολο όσο θα έπρεπε να αλλάζουν παροχέα ηλεκτρικού ρεύματος. Στο σημείο αυτό τις θέσεις της υποστήριξαν οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών,που καλούν τους πολίτες να μη διστάζουν «να αλλάξουν παροχέα ηλεκτρικού ρεύματος αν διαπιστώσουν αδικαιολόγητες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος».

Εδώ και πολύ καιρό, οι τέσσερις βασικοί παροχείς ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία, η E.ON, η RWE, EnBW και η «βάτενφαλ» που τους ανήκουν οι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής και τα σημαντικότερα δίκτυα διανομής ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας, βαρύνονται με υποψίες πως εναρμονίζουν τις τιμές τους. Μετά από σχετική έρευνα της «ευρωπαϊκής επιτροπής», η E.ON αναγκάστηκε να πουλήσει ορισμένες από τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας της.Αυτό θεωρήθηκε η μεγαλύτερη ως σήμερα νίκη των αρχών ρύθμισης του ανταγωνισμού στη γερμανική αγορά ενέργειας.

(www.ppol.gr)