Γ. Μανιάτης: Μέσα στις Επόμενες Εβδομάδες οι Διαγωνισμοί για τις Έρευνες Υδρογονανθράκων

Γ. Μανιάτης: Μέσα στις Επόμενες Εβδομάδες οι Διαγωνισμοί για τις Έρευνες Υδρογονανθράκων
energia.gr
Παρ, 20 Μαΐου 2011 - 09:34
Τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να διεξαχθούν οι διαγωνισμοί για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως δήλωσε μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ.Γιάννης Μανιάτης. Επίσης, ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ.Σπύρος Παλαιογιάννης, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, υπογράμμισε την ανάγκη εξασφάλισης των κεφαλαίων που απαιτούνται για επενδύσεις

Τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να διεξαχθούν οι διαγωνισμοί για τις έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όπως δήλωσε μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ.Γιάννης Μανιάτης. Επίσης, ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ.Σπύρος Παλαιογιάννης, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, υπογράμμισε την ανάγκη εξασφάλισης των κεφαλαίων που απαιτούνται για επενδύσεις σε νέους αγωγούς, αποθηκευτικούς χώρους και ανεύρεση νέων κοιτασμάτων.

Ο κ. Μανιάτης από την πλευρά του, επανέλαβε την εκτίμηση που είχε διατυπώσει στην Ετήσια Ανοικτή Εκδήλωση του ΙΕΝΕ, στις 11 Απριλίου 2011, όπου είχε δηλώσει ότι η Ελλάδα έχει 3 με 4 Πρίνους και θα μπορούσε να φθάσει στα 500 εκατ. βαρέλια το χρόνο με έσοδα γύρω στα 10-15 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε μιλώντας χθες στο συνέδριο του Economist, dεν θα πρέπει να κυριαρχήσει η άποψη ότι θα αποπληρώσουμε το χρέος μας βρίσκοντας πετρέλαιο.

Αναφερόμενος στην κρίση, υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να αφήσουμε την απαισιοδοξία και την ηττοπάθεια να καλύψει τα πάντα, ενώ επέκρινε όσους υπόσχονται στο λαό εύκολες λύσεις. Καυτηρίασε παράλληλα τη συμπεριφορά της κοινωνίας τα τελευταία χρόνια, καθώς, όπως είπε, πολλοί έμαθαν να ζουν σε μία επίπλαστη ευμάρεια και μία φούσκα, ξεχνώντας να πιστεύουν στον εαυτό τους.

Ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε ύψιστη προτεραιότητα την προώθηση μιας σειράς αγωγών στην περιοχή μας (ITGI, IGB, TAB, Nabucco, Southstream), καθώς θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας.

Από την πλευρά του ο κ. Παλαιογιάννης τόνισε ότι η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ θα προχωρήσει κανονικά και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ευρύ δίκτυο πελατών της επιχείρησης, καθώς και στις τεράστιες ευκαιρίες που δημιουργούνται.

Σημείωσε ακόμα ότι η ΔΕΠΑ θα πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία αποτελεί μία αναδυόμενη αγορά.

Ο κ. Παλαιογιάννης επεσήμανε ότι πολλά από τα έργα της ΔΕΠΑ, κυρίως αυτά που έχουν άμεσα πανευρωπαϊκά οφέλη, συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.


Την ανάγκη η Ευρώπη να ρίξει, την ερχόμενη δεκαετία, το βάρος στη διαχείριση ενεργειακών κρίσεων, μέσω της διασύνδεσης των κρατών, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της IGI Poseidon, κ.Elio Ruggeri.

Απέδωσε ιδιαίτερη σημασία στο φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν, ενώ χαρακτήρισε τον Ιταλο-ελληνικο- τουρκικό αγωγό φυσικού αερίου ιδιαίτερα ανταγωνιστικό, διότι αξιοποιεί το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει ήδη ένα νότιο δίκτυο εφοδιασμού.

Κάλεσε μάλιστα την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος να επισπεύσει τις διαδικασίες οριστικής αδειοδότησης της επένδυσης, ώστε το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2012 να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες.

Άμεσες ξένες επενδύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ θα φέρει στην Ελλάδα η κατασκευή και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου, ο οποίος θα ενώνει την Κασπία θάλασσα με την καρδιά της Ευρώπης, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Trans Adriatic Pipeline, κ.Kjetil Tungland.

Ο ΤΑΡ θα εφοδιάζεται με φυσικό αέριο στα ελληνοτουρκικά σύνορα και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Ιταλία και την Αλβανία και στη συνέχεια διαπερνώντας την Αδριατική Θάλασσα στο ρηχότερο τμήμα της, θα φτάνει στην κεντρική Ευρώπη.

Θα έχει χωρητικότητα περίπου 20 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Ο αγωγός αυτός, όπως είπε ο κ. Tungland, θα γεμίσει με αέριο από τη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα από το Αζερμπαϊτζάν. Το έργο αυτό, όπως είπε, θα επιτρέψει στην Ελλάδα όχι μόνο να έχει δύο λαχεία στον αγώνα προσέλκυσης αερίου από το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και να εκπληρώσει τη φιλοδοξία της να γίνει ενεργειακός κόμβος στην περιοχή και να είναι ο μεγαλύτερος περιφερειακός παίκτης, διασφαλίζοντας δηλαδή φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας.

Επίσης, ο Πρόεδρος του ICGB (Interconnector Greece-Bulgaria), κ. Jordan Georgiev εκτίμησε, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ότι ο στόχος για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό διασύνδεσης θα φτάσει τα 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου αρχικά και τα 5 δισ. κυβικά μέτρα στη συνέχεια.

Οι οριστικές αδειοδοτήσεις αναμένονται, όπως είπε, το 2012, ενώ η υλοποίηση του έργου τοποθετείται στο 2014 και το κόστος διάθεσης του αερίου υπολογίζεται ότι θα είναι χαμηλό.

Ο αγωγός αυτός θα επιτρέπει την πρόσβαση των κρατών της Ν.Α. Ευρώπης και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού ολόκληρης της περιοχής.