Ο OPEC εξετάζει το ενδεχόμενο επίσημης αύξησης της παραγωγής πετρελαίου για πρώτη φορά από το 2007, ώστε να περιορίσει τις διεθνείς τιμές, που διαμορφώνονται στα 100 δολάρια το βαρέλι, και να αποτρέψει ένα πλήγμα στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, από το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Ο OPEC εξετάζει το ενδεχόμενο επίσημης αύξησης της παραγωγής πετρελαίου για πρώτη φορά από το 2007, ώστε να περιορίσει τις διεθνείς τιμές, που διαμορφώνονται στα 100 δολάρια το βαρέλι, και να αποτρέψει ένα πλήγμα στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, από το υψηλό ενεργειακό κόστος.

Ο οργανισμός παράγει περισσότερο από το ένα τρίτο του πετρελαίου παγκοσμίως. Θεωρείται πλέον πιθανό να αυξήσει τους στόχους της παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως όταν οι υπουργοί συναντηθούν στις 8 Ιουνίου, σχολιάζει εκπρόσωπος του Οργανισμού στο πρακτορείο Reuters.

«Υπάρχει ανάγκη για αύξηση της παραγωγής, ώστε να αντικατασταθεί η απώλεια από τη Λιβύη. Οι τιμές είναι πολύ υψηλές. Τα 100 δολάρια ανά βαρέλι, τρομάζουν τους ανθρώπους», τόνισε ο εκπρόσωπος του OPEC.

Η πιο πιθανή έκβαση είναι να αυξηθεί η παραγωγή κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, κάτι που πιθανώς θα 'ρίξει' τις τιμές κάτω από τα 100 δολάρια.