Χ. Φόλιας: Ο South Stream Είναι για την Ελλάδα η Σημαντικότερη Ενεργειακή Συμφωνία του 21ου Αιώνα

Χ. Φόλιας: Ο South Stream Είναι για την Ελλάδα η Σημαντικότερη Ενεργειακή Συμφωνία του 21ου Αιώνα
energia.gr
Σαβ, 4 Ιουνίου 2011 - 00:23
Στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου του ΙΕΝΕ στη Θεσσαλονίκη, ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και πρόεδρος του ελληνοαραβικού επιμελητηρίου, κ. Χρήστος Φόλιας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις απόψεις του σε ένα διεθνές κοινό, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις διαφορές που παρατηρούνται σε σχέση με μόλις ένα χρόνο πριν στην αγορά ενέργειας. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι αραβικές επαναστάσεις, το ακριβό πετρέλαιο και η Φουκουσίμα συνθέτουν ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, στο οποίο όμως ο ρόλος των αγωγών φυσικού αερίου παραμένει σημαντικός. Ο κ. Φόλιας δεν δίστασε να δηλώσει ότι "κατά τη γνώμη μου, ο αγωγός South Stream είναι η σημαντικότερη ενεργειακή συμφωνία της Ελλάδας στον αιώνα που διανύουμε"

Στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου του ΙΕΝΕ στη Θεσσαλονίκη, ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και πρόεδρος του ελληνοαραβικού επιμελητηρίου, κ. Χρήστος Φόλιας είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις απόψεις του σε ένα διεθνές κοινό, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις διαφορές που παρατηρούνται σε σχέση με μόλις ένα χρόνο πριν στην αγορά ενέργειας. Τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι αραβικές επαναστάσεις, το ακριβό πετρέλαιο και η Φουκουσίμα συνθέτουν ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, στο οποίο όμως ο ρόλος των αγωγών φυσικού αερίου παραμένει σημαντικός. Ο κ. Φόλιας δεν δίστασε να δηλώσει ότι "κατά τη γνώμη μου, ο αγωγός South Stream είναι η σημαντικότερη ενεργειακή συμφωνία της Ελλάδας στον αιώνα που διανύουμε", δίνοντας έτσι έμφαση στην ανάγκη υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου. Πρόσθεσε επίσης ότι ορισμένες φωνές που ακούστγηκαν στο παρελθόν στην εσωτερική πολιτική σκηνή έδρασαν αρνητικά όσον αφορά την ανάπτυξη του αγωγού και έπληξαν την αξιοπιστία της χώρας μας.

Παρόλο που ο αγωγός αυτός θεωρείται ένα στρατηγικό έργο από την ελληνική κυβέρνηση, εντούτοις ο κ. Φόλιας πιστεύει ότι "για κάποιους είναι κόκκινη γραμμή". Πέρα όμως από τον χώρο του φυσικού αερίου, δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι "πρέπει να κάνουμε τις ΑΠΕ το επίκεντρο των επενδύσεων στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης".

Εκτός από τον κ. Φόλια, ιδιαίτερη αξία είχε και η ομιλία της κας Χρυσούλας Αργυρίου, διευθύντριας της υπηρεσίας ηλεκτρισμού της διεύθυνσης ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία παρουσίασε τις προσπάθειες της Κομισιόν για επενδύσεις στις ενεργειακές υποδομές της Ηπείρου από το 2009 και μετά, όσον αφορά τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο. Ανέφερε ενδεικτικά τη διασύνδεση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων των βορείων χωρών με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο, αλλά και τη δημιουργία των ενεργειακών λεωφόρων οι οποίες θα αναλάβουν από την επόμενη δεκαετία να μεταφέρουν την ενέργεια των ΑΠΕ σε όλα τα κράτη-μέλη.