Στα 90 δολ. υπολογίζουν αναλυτές της HSBC την ιδανική τιμή πετρελαίου για την Σαουδική Αραβία, ώστε το μεσανατολικό βασίλειο να επιτύχει τους μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους του, αλλά και να αποτρέπονται οι επενδύσεις σε νέες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με αναλυτές της HSBC

Στα 90 δολ. υπολογίζουν αναλυτές της HSBC την ιδανική τιμή πετρελαίου για την Σαουδική Αραβία, ώστε το μεσανατολικό βασίλειο να επιτύχει τους μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους του, αλλά και να αποτρέπονται οι επενδύσεις σε νέες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με αναλυτές της HSBC.

Όπως τονίζει ο Peter Hitchens, αναλυτής της HSBC στο Λονδίνο, «οι τιμές ίσως συνεχίσουν να φέρουν ένα τοπικό risk premium στο μεγαλύτερο μέρος του έτους, ωστόσο πιστεύουμε ότι η Σαουδική Αραβία θα προτιμούσε μία πιο μακροπρόθεσμη τιμή πετρελαίου που καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες και περιορίζει τις επενδύσεις σε project εκτός OPEC ή μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας».


Καθώς η Σαουδική Αραβία έχει αυξήσει την παραγωγή από το Νοέμβριο, ο Hitchens εκτιμά ότι οι Σαουδάραβες πρόκειται να υλοποιήσουν τις εξαγγελίες του για μείωση τιμών, όμως προειδοποιεί τις «αρκούδες» ότι αναμένεται να μην «ξεφουσκώσουν» την, όπως τη χαρακτηρίζει, κερδοσκοπική φούσκα πολύ γρήγορα.

«Εκτιμούμε ότι τα 90 δολάρια το βαρέλι θα ικανοποιούσαν και τις δύο προϋποθέσεις. Παρ’ όλα αυτά, μετά το 2014, πιστεύουμε ότι η σχέση προσφοράς ζήτησης θα οδηγήσει σε αύξηση των ανοδικών κινδύνων στην τιμή πετρελαίου», πρόσθεσε.