Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η χθεσινή σύνοδος του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) στη Βιέννη, με αποτέλεσμα να παραμείνει αμετάβλητο το πρόγραμμα ποσοστώσεων του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Αιτία του ναυαγίου υπήρξε η αντίδραση των περισσοτέρων χωρών-μελών του Οργανισμού να δεχθούν την σαουδαραβική πρόταση για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, ώστε να αποσυμφορηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις που υπονομεύουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η χθεσινή σύνοδος του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) στη Βιέννη, με αποτέλεσμα να παραμείνει αμετάβλητο το πρόγραμμα ποσοστώσεων του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Αιτία του ναυαγίου υπήρξε η αντίδραση των περισσοτέρων χωρών-μελών του Οργανισμού να δεχθούν την σαουδαραβική πρόταση για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, ώστε να αποσυμφορηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις που υπονομεύουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Όπως είπε ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου Αλί αλ-Ναϊμί, εξερχόμενος από την σύνοδο του ΟΠΕΚ, «αποτύχαμε να καταλήξουμε σε συμφωνία... Ήταν μια από τις χειρότερες συνόδους που είχαμε ποτέ». Την δυσαρέσκειά της για την έκβαση της συνόδου εξέφρασε κι ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), ο οποίος εκπροσωπεί τις καταναλώτριες χώρες. Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, από την πλευρά των ΗΠΑ, τόνισε ότι η προσφορά πετρελαίου δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ζήτησης, προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Ομπάμα διατηρεί ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ.

Ωστόσο, αναλυτές θωρούν βέβαιο ότι η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη παραγωγός στον ΟΠΕΚ και η μοναδική που έχει σημαντικά περιθώρια αύξησης της παραγωγικής της δυναμικότητας, θα αναλάβει μονομερώς δράση ανοίγοντας τις στρόφιγγες. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι οι χθεσινές εξελίξεις σηματοδοτούν ουσιαστικά το θάνατο του συστήματος των ποσοστώσεων και «επιτρέπουν στην κάθε χώρα να κάνει ό,τι θέλει... Είναι μεγάλο πλήγμα για την αξιοπιστία του καρτέλ».

Ας σημειωθεί ότι, στη σύνοδο του OΠEK, η Σουηδική Αραβία, συνεπικουρούμενη από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Κατάρ υποστήριξε την αύξηση παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, στα 30,3 εκατ. βαρέλια. Συνάντησε, όμως, την αντίθεση των υπολοίπων επτά μελών του καρτέλ (Αλγερία, Αγκόλα, Ιράν, Βενεζουέλα, Ισημερινός, Λιβύη και Ιράκ). Μεγάλο ρόλο στην έκβαση της συνόδου έπαιξαν οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική. Συγκεκριμένα, το φιλοδυτικό Κατάρ στηρίζει τους εξεγερμένους κατά του καθεστώτος Καντάφι, με συνέπεια το Ιράν και η Βενεζουέλα, χώρες με έντονο αντιδυτικό προσανατολισμό, να αντιδρούν στην πρόταση του μπλοκ της Σαουδικής Αραβίας και των λοιπών συμμάχων της στον ΟΠΕΚ, που είναι ευνοϊκό προς τα συμφέροντα των ΗΠΑ.