Οι μέσες τιμές των συμβολαίων futures κινήθηκαν τον Μάιο στα 101,36 δολ. το βαρέλι, όσον αφορά το WTI, και στα 114,52 δολ. το βαρέλι, για το Brent, 8,5 δολ. κάτω από τα επίπεδα του Απριλίου, σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ). Η πτώση αυτή των τιμών οφείλεται, όπως σημειώνει ο Οργανισμός στην νέα αυτή έκθεσή του, στις μαζικές ρευστοποιήσεις εμπορευμάτων στις αρχές Μαΐου

Οι μέσες τιμές των συμβολαίων futures κινήθηκαν τον Μάιο στα 101,36 δολ. το βαρέλι, όσον αφορά το WTI, και στα 114,52 δολ. το βαρέλι, για το Brent, 8,5 δολ. κάτω από τα επίπεδα του Απριλίου, σύμφωνα με την μηνιαία έκθεση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ). Η πτώση αυτή των τιμών οφείλεται, όπως σημειώνει ο Οργανισμός στην νέα αυτή έκθεσή του, στις μαζικές ρευστοποιήσεις εμπορευμάτων στις αρχές Μαΐου. Ωστόσο, από τη Σύνοδο των Υπουργών Πετρελαίου του OPEC, στις 8 Ιουνίου, οι τιμές του αργού ανέκαμψαν, αγγίζοντας τα 118 δολ. το βαρέλι για το Brent, ενώ αυτές του WTI παραμένουν συγκριτικά χαμηλά, στα 98 δολ. το βαρέλι.

 

Αναφορικά με την παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση για το 2010 και το 2011, ο ΙΕΑ διαπιστώνει ότι είναι αυξημένη κατά 0,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στις αναθεωρήσεις των εκτός OPEC γραμμών βάσης. Οι εκτιμήσεις σήμερα κάνουν λόγο για 88 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2010 (που σε επίπεδο έτους αντιστοιχεί σε αύξηση 2,8 εκατ. βαρελιών την ημέρα), ενώ η πρόβλεψη για το 2011 αυξάνεται κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τα 89,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Οι χαμηλότερες εκτιμήσεις για τον OPEC οφείλονται στην οικονομική επιβράδυνση, τις αυξημένες τιμές και τις ηπιότερες καιρικές συνθήκες την άνοιξη, ενώ οι βελτιωμένες προβλέψεις για τις εκτός πετρελαϊκού καρτέλ χώρες αποδίδονται στην αυξημένη χρήση βενζίνη σε Κίνα και Ινδία.

 

Ο ΙΕΑ στην νέα μηνιαία έκθεση για την παγκόσμια αγορά «μαύρου χρυσού» εκτιμά ότι η παγκόσμια προσφορά αργού τον Μάιο αυξήθηκε κατά 270 χιλ. βαρέλια την ημέρα, τη στιγμή που τον Απρίλιο βρισκόταν στα 87,41 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Η ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων οφείλεται στην αύξηση παραγωγής αργού στις χώρες του OPEC. Αντίθετα, οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες εκτός OPEC αυξάνουν το 2011 την δική τους παραγωγή κατά 560 χιλ. βαρέλια την ημέρα, στο ήμισυ των επιπέδων του 2010. Οι αναθεωρήσεις στα κέρδη της διύλισης περιόρισε την προσφορά κατά 0,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε σχέση με την περίοδο 2008-2011. Οι προσωρινές διακοπές λειτουργίας σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Υεμένη περιόρισαν την προσφορά κατά επιπλέον 0,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα για εφέτος.

 

Η προσφορά αργού του OPEC αυξήθηκε κατά 210 χιλ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας, κατά μέσο όρο, στα 29,18 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Ωστόσο, όπως παρατηρεί ο OPEC, υπολειπόμαστε των προ της κρίσης στην Λιβύη κατά 1,25 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Οι αυξήσεις παραγωγής από Σαουδική Αραβία, Νιγηρία, Κουβέιτ και Ιράκ αντιστάθμισαν τη μείωση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αγκόλα. Επίσης, σήμερα η ενεργός πλεονάζουσα δυναμικότητα βρίσκεται στα 4,01 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

 

Εξάλλου, το πρόγραμμα ποσοστώσεων παραγωγής και αποθεμάτων του OPEC αναθεωρήθηκε ανοδικά κατά 0,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τα 30,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα και αυξάνεται κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η νέα Έκθεση του ΙΕΑ σημειώνει, επίσης, ότι τα βιομηχανικά αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ κινήθηκαν ανοδικά κατά 34,5 εκατ. βαρέλια, φτάνοντας τα 2668 εκατ. βαρέλια (ή 59,1 ημέρες επάρκειας). Η μεγάλη αυτή αύξηση αποδίδεται κατά 75% στην αποθεματοποίηση της Ιαπωνίας. Τα προκαταρκτικά δεδομένα για τις χώρες του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι τον μήνα Μάιο τα αποθέματα αυξήθηκαν επιπλέον, κατά 19,5 εκατ. βαρέλια, αλλά η βραχυπρόθεσμη κυμαινόμενη αποθήκευση, ιδίως στα παράγωγα πετρελαίου, μειώθηκε.

Τέλος, ο Οργανισμός επισημαίνει ότι η ζήτηση για τα προϊόντα διύλισης αργού παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθούν ραγδαία από το χαμηλό επίπεδο των 72,6 εκατ. βαρελιών την ημέρα τον Απρίλιο στα 76,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα για τον μήνα Ιούλιο καθώς οι εταιρείες διύλισης αποκαθιστούν τα αποθέματα πετρελαιοειδών για την θερινή περίοδο αιχμής. Οι παγκόσμιες διυλιστικές ροές εκτιμώνται να αυξηθούν κατά 2,5 εκατ. βαρέλια ανάμεσα στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2011, φτάνοντας κατά μέσο όρο τα 76,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.