Ο ΙΕΑ Διαθέτει 60 Εκατομμύρια Βαρέλια από τα Στρατηγικά του Αποθέματα με Στόχο τη Μείωση των Τιμών

Ο ΙΕΑ Διαθέτει 60 Εκατομμύρια Βαρέλια από τα Στρατηγικά του Αποθέματα με Στόχο τη Μείωση των Τιμών
energia.gr
Πεμ, 23 Ιουνίου 2011 - 17:57
Πτωτική πορεία ακολουθούν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καταγράφοντας μείωση 5%, μετά την απόφαση του ΙΕΑ να απελευθερώσει 60 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα μελών του, για να αποκαταστήσει την απώλεια της παραγωγής της Λιβύης.

Πτωτική πορεία ακολουθούν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καταγράφοντας μείωση 5% μετά την απόφαση του ΙΕΑ να απελευθερώσει 60 εκατ. βαρέλια πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα μελών της,για να αποκαταστήσει την απώλεια της παραγωγής της Λιβύης.
Το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας αυτής θα καλυφθεί από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, το οποίο θα συμβάλλει με 30 εκατ. βαρέλια για αυτόν τον σκοπό. Ως αποτέλεσμα, η τιμή του πετρελαίου παρουσιάζει μείωση 5 δολ. στο Λονδίνο στα 109 δολ. ανά βαρέλι και πάνω από 5 δολ. στα 91 δολ. ανά βαρέλι στην Νέα Υόρκη.

Ο ΙΕΑ τόνισε ότι εξαιτίας της αναταραχής στην Λιβύη, έχουν απομακρυνθεί από την αγορά 132 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου υψηλής ποιότητας από τον Μάιο μέχρι σήμερα, το οποίο δεν μπορεί να αναπληρωθεί από την αύξηση της παραγωγής άλλων χωρών, όπως η Σαουδική Αραβία. Ιδιαίτερα ευάλωτα θεωρούνται τα ευρωπαϊκά διϋλιστήρια, τα οποία είναι σχεδιασμένα να επεξεργάζονται αργό σαν αυτό της Λιβύης και πλέον προσανατολίζονται σε αναβάθμιση των μονάδων τους.

Πρόκειται για την τρίτη φορά στην ιστορία που η ΙΕΑ και τα μέλη της αποφασίζουν απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων.Η απελευθέρωση των 60 εκατ. βαρελιών θα αυξήσει την ημερήσια παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα για τις επόμενες 30 ημέρες. Σημειώνεται επίσης ότι τα στρατηγικά αποθέματα των μελών του ΙΕΑ ανέρχονται σε 4,1 δισεκατομμύρια βαρέλια.

 

 

Με τον τρόπο αυτό, ο ΙΕΑ προχωρά σε μια σημαντική απόφαση, ενώ μέχρι πρόσφατα περιοριζόταν σε συστάσεις προς τον OPEC, ώστε να αυξήσουν τα μέλη του την παραγωγή τους. Παράλληλα όμως, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων αποτελεί έσχατη λύση που θα πρέπει να χρησιμοποιείται μονάχα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.