Δεν υπάρχει η πολιτική βούληση, εκ μέρους της κυβέρνησης, για πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, εκτιμούν οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών. Κι αυτό τη στιγμή που τα φαινόμενα λαθρεμπορίας στερούν από το κράτος ετήσια φορολογικά έσοδα 350 -500 εκατ. ευρώ. Από την άλλη, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) θεωρεί ότι η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι η πιο αποτελεσματική λύση για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο θέρμανσης

Δεν υπάρχει η πολιτική βούληση, εκ μέρους της κυβέρνησης, για πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, εκτιμούν οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών. Κι αυτό τη στιγμή που τα φαινόμενα λαθρεμπορίας στερούν από το κράτος ετήσια φορολογικά έσοδα 350 -500 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) θεωρεί ότι η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι η πιο αποτελεσματική λύση για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ο Σύνδεσμος, μάλιστα, προτείνει να προβλεφθεί διαδικασία επιστροφής του φόρου απ' ευθείας από το κράτος υπό τη μορφή επιδόματος, με κριτήρια που θα εξασφαλίζουν κοινωνική δικαιοσύνη (λ.χ. το εισόδημα, τα τετραγωνικά του σπιτιού, αν είναι πρώτη κατοικία κ.ά.).

Κύκλοι της αγοράς πετρελαιοειδών θεωρούν πως λένε, δεν υπάρχει τόλμη και πρόθεση να ληφθούν ή έστω μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και να αποδώσουν άμεσα. Κάποια από αυτά που ενδεικτικά προτείνουν είναι η εγκατάσταση συστήματος εκροών στα πρατήρια των μεγάλων αστικών κέντρων, ή οι συστηματικοί έλεγχοι στο ναυτιλιακό πετρέλαιο, που έχει πολύ μικρότερους όγκους πωλήσεων από τα υπόλοιπα καύσιμα, και ακόμη η σήμανση των βυτιοφόρων.

Αν και παραδέχονται τις μεγάλες ευθύνες επαγγελματιών του κλάδου, ιδίως μέσω των μεταπρατών, για τη διόγκωση του λαθρεμπορίου παράγοντες του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών υπονοούν ακόμη και για οικονομική διαπλοκή διαχρονικά με ισχυρά συμφέροντα του χώρου, που ξεκινά από τα τελωνεία και φτάνει στα αρμόδια υπουργεία και τα πολιτικά γραφεία.

Ωστόσο, προετοιμάζεται και πιθανόν να ανακοινωθεί μετά το καλοκαίρι πρωτοβουλία «αυτοκάθαρσης του κλάδου. Πρόκειται για συμφωνία των μελών του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ) να «εγγυηθούν» για την ποιότητα και τις ποσότητες των καυσίμων που παραδίδουν στους καταναλωτές τα -μόλις 300 σε σύνολο 7.000- ιδιόκτητα πρατήρια υγρών καυσίμων πανελλαδικά.

Επίσης, ας σημειωθεί ότι ο ΣΕΕΠΕ προτείνει να προβλεφθεί διαδικασία επιστροφής του φόρου απ' ευθείας από το κράτος υπό τη μορφή επιδόματος, με κριτήρια που θα εξασφαλίζουν κοινωνική δικαιοσύνη (λ.χ. το εισόδημα, τα τετραγωνικά του σπιτιού, αν είναι πρώτη κατοικία κ.ά.).

Το μέτρο της εγκατάστασης του συστήματος εισροών /εκροών στην αλυσίδα καυσίμων θεωρούν ότι απαιτεί χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες και προτείνουν να επιβληθεί σε πρώτη φάση μόνο σύστημα εκροών στα βενζινάδικα. Να συνδεθούν δηλαδή οι αντλίες με τις ταμειακές μηχανές ώστε στις αποδείξεις να καταγράφεται όχι μόνο η τελική τιμή αλλά και ο όγκος καυσίμων, ώστε στη συνέχεια να διασταυρώνεται με τα στοιχεία από τις εταιρείες εμπορίας.

Για το ναυτιλιακό καύσιμο, και ιδίως τις εξαγωγές, επειδή οι ποσότητες είναι λίγο - πολύ συγκεκριμένες και σταθερές, ο ΣΕΕΠΕ θεωρεί ότι αν εφαρμοστεί άμεσα η ηλεκτρονική διαδικασία τελωνειακών συναλλαγών, θα είναι ευκολότερος ο εντοπισμός των λαθραίων ποσοτήτων.