Στήριξη στον Σουδανό Πρόεδρο Παρέχουν Κινέζοι Αξιωματούχοι με Επίκεντρο το Πετρέλαιο

Στήριξη στον Σουδανό Πρόεδρο Παρέχουν Κινέζοι Αξιωματούχοι με Επίκεντρο το Πετρέλαιο
energia.gr
Πεμ, 30 Ιουνίου 2011 - 15:57
Την υποστήριξη της χώρας του προς τον Σουδανό Πρόεδρο Χασάν αλ Μπασίρ τόνισε χθες ο Κινέζος Πρόεδρος Χου Ζιντάο, σημειώνοντας πως οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Σουδάν θα παραμείνουν καλές, όποιες αλλαγές και εάν συμβούν, αναφερόμενος στην απόσχιση του νοτίου τμήματος της χώρας που πρόκειται να ανεξαρτητοποιηθεί στις 9 Ιουλίου

Την υποστήριξη της χώρας του προς τον Σουδανό Πρόεδρο Χασάν αλ Μπασίρ τόνισε χθες ο Κινέζος Πρόεδρος Χου Ζιντάο, σημειώνοντας πως οι σχέσεις μεταξύ Κίνας και Σουδάν θα παραμείνουν καλές, όποιες αλλαγές και εάν συμβούν, αναφερόμενος στην απόσχιση του νοτίου τμήματος της χώρας που πρόκειται να ανεξαρτητοποιηθεί στις 9 Ιουλίου.

 

Επισημαίνεται πως η ανεξαρτητοποίηση του νοτίου τμήματος του Σουδάν θα στερήσει από την κυβέρνηση του βορείου τμήματος τα τρία τέταρτα της εγχώριας παραγωγής σε πετρέλαιο, η οποία φθάνει τα 500.000 βαρέλια την ημέρα.

 

Ο αλ Μπασίρ έφθασε προχθές στο Πεκίνο και είχε σειρά συναντήσεων με Κινέζους αξιωματούχους. Χθες, αποκάλεσε τον Κινέζο Πρόεδρο «φίλο και αδελφό» του, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το Σουδάν θα διατηρήσει την σταθερότητα μεταξύ του βορρά και του νότου μετά τις 9 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι η Κίνα εισάγει μεγάλες ποσότητες σουδανικού αργού πετρελαίου και επιθυμεί να διασφαλίσει ότι η απόσχισης του νοτίου Σουδάν δεν θα προκαλέσει συγκρούσεις, οι οποίες ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα στην εξαγωγή πετρελαίου. Το Πεκίνο διατηρεί άλλωστε επαφές και με τις δύο πλευρές, ασκώντας πιέσεις για τον τερματισμό των συγκρούσεων.

 

Ο Χου Ζιντάο διαμήνυσε στον Σουδανό ομόλογό του ότι και η Κίνα ελπίζει ότι βόρειο και νότιο Σουδάν θα καταφέρουν να επιλύσουν τα προβλήματά τους και να καταστούν καλοί γείτονες.

 

«Η Κίνα διατηρεί την φιλική της πολιτική προς το Σουδάν και αυτή η πολιτική δεν θα αλλάξει ανεξάρτητα από τις διεθνείς αλλαγές ή την κατάσταση στο εσωτερικό του Σουδάν», επεσήμανε. Υπογράμμισε δε για μία ακόμη φορά την υποστήριξη της χώρας του προς τον αλ Μπασίρ, σε βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα συλλήψεως για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔ). Κινέζοι αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι πρόκειται να παρέχουν πλήρη υποστήριξη στον Σουδανό Πρόεδρο όσον αφορά στο ΔΠΔ.