Πάνω από 100.000 λίτρα αργού πετρελαίου διέρρευσαν στον ποταμό Γέλοστοουν στην Μοντάνα των ΗΠΑ από πετρελαιαγωγό. Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων πάσχιζαν χθες να σταματήσουν την μόλυνση αφού η εταιρεία στην οποία ανήκει ο πετρελαιαγωγός, η ExxonMobil, έκλεισε το τμήμα του στο οποίο σημειώθηκε η διαρροή.

Πάνω από 100.000 λίτρα αργού πετρελαίου διέρρευσαν στον ποταμό Γέλοστοουν στην Μοντάνα των ΗΠΑ από πετρελαιαγωγό. Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων πάσχιζαν χθες να σταματήσουν την μόλυνση αφού η εταιρεία στην οποία ανήκει ο πετρελαιαγωγός, η ExxonMobil, έκλεισε το τμήμα του στο οποίο σημειώθηκε η διαρροή. Εκτενές τμήμα του ποταμού, πάνω από 250 χλμ. σε μήκος, κοντά σε εθνικό πάρκο, έχει μολυνθεί, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Billings Gazette, η οποία επικαλείται πηγές της εταιρείας, στο ποτάμι κατέληξε ποσότητα 750 ως 1.000 βαρελιών πετρελαίου αφότου άρχισε η διαρροή, την Παρασκευή.

Το Εθνικό Πάρκο Γιόσεμαϊτ, το παλαιότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκεται περίπου 50 χλμ. νοτιοδυτικά από το σημείο όπου σημειώθηκε η διαρροή πετρελαίου.

Η ExxonMobil έστειλε δυο δικές της ομάδες απορρύπανσης στην περιοχή και αναμένει την άφιξη τουλάχιστον 100 συμβασιούχων της για να λάβουν μέρος στην προσπάθεια, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Μπίλινγκς Γκαζέτ.

Ο αγωγός μεταφέρει πετρέλαιο από την πολιτεία του Ουαϊόμινγκ σε ένα διυλιστήριο στην πόλη Μπίλινγκς, στην Μοντάνα. Περνά κάτω από το ποτάμι. Δεν έχει ακόμα διακριβωθεί η αιτία της διαρροής, σύμφωνα με αξιωματούχους.