Ως και τρεις με τέσσερεις φορές μεγαλύτερα από τα πετρελαιοφόρα κοιτάσματα του Πρίνου υπολογίζονται αυτά του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης, όπως δήλωσε ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για τους υδρογονάνθρακες, το οποίο επρόκειτο να κατατεθεί χθες στη Bουλή. Ωστόσο, ο κ. Μανιάτης επισήμανε ότι «για να ξέρουμε αν όντως υπάρχουν αυτά τα κοιτάσματα, πού βρίσκονται και τι αποθέματα έχουν θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον ένα χρόνο από σήμερα»

Ως και τρεις με τέσσερεις φορές μεγαλύτερα από τα πετρελαιοφόρα κοιτάσματα του Πρίνου υπολογίζονται αυτά του Ιονίου και της Νότιας Κρήτης, όπως δήλωσε ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για τους υδρογονάνθρακες, το οποίο επρόκειτο να κατατεθεί χθες στη Bουλή. Ωστόσο, ο κ. Μανιάτης επισήμανε ότι «για να ξέρουμε αν όντως υπάρχουν αυτά τα κοιτάσματα, πού βρίσκονται και τι αποθέματα έχουν θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον ένα χρόνο από σήμερα».

Συνολικά, οι θαλάσσιες περιοχές που θα δοθούν για προκαταρκτικές έρευνες υπολογίζονται σε 220-230 χιλ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ το ΥΠΕΚΑ ήδη βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με εταιρείες που ασχολούνται με τις προκαταρκτικές έρευνες (σεισμικά δεδομένα μη αποκλειστικού χαρακτήρα). Σύντομα, μάλιστα, αναμένεται να προχωρήσει τις διαδικασίες για να ξεκινήσει το στάδιο αυτό.

Ο κ. Μανιάτης επισήμανε ότι, αν οι υπολογισμοί για τα κοιτάσματα του Iονίου-Kρήτης είναι ακριβείς, το ελληνικό δημόσιο αναμένει έσοδα ύψους μέχρι και 3 δισ. σε βάθος 20ετίας.

Tέλος, αναφερόμενος το «τέλος» ορυκτού πλούτου, ο υφυπουργός διευκρίνισε ότι εντάσσεται σε συζήτηση σε πανευρωπαικό επίπεδο για τη θέσπιση του και αποκάλυψε ότι το ελληνικό δημόσιο σήμερα εισπράττει μόνον 7 εκατ. ευρώ ετησίως ως δικαιώματα για τις 30 παραχωρήσεις ορυχείων που έχει κάνει ως σήμερα.