Η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε έπειτα από την αποτυχία του «καρτέλ» του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών να αυξήσει την παραγωγή, σε μια ασυνήθιστη ένταση μεταξύ των μελών του.

Η τιμή του πετρελαίου ανέβηκε έπειτα από την αποτυχία του «καρτέλ» του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Κρατών να αυξήσει την παραγωγή, σε μια ασυνήθιστη ένταση μεταξύ των μελών του.

Την ίδια στιγμή, οι αναλυτές ανέμεναν από τη σύνοδο της Βιέννης να αυξηθεί η παραγωγή, σε μια προσπάθεια να απομακρυνθούν οι φόβοι για περιορισμένη παραγωγή και να χαμηλώσουν οι τιμές. Παράλληλα, τα τελευταία στατιστικά στοιχεία από την ΒP έδειξαν ότι η κατανάλωση πετρελαίου αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό πέρσι, από την χρονιά του 2004.

«Δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συναίνεση για να αυξήσουμε την παραγωγή», σχολίασε ο Abdullah Al-Badri, γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ· ο οργανισμός απαριθμεί 12 κράτη-μέλη. Η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου θέλησαν να αυξήσουν την παραγωγή ώστε να διασφαλίσουν, μεταξύ άλλων, τη συνεχιζόμενη ζήτηση.

«Είναι μία από τις χειρότερες συναντήσεις που είχαμε», είπε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας. Στις χώρες που μπλόκαραν την πρόταση για αύξηση συμπεριλαμβάνονται η Bενεζουέλα, το Ιράν, η Αλγερία και η Λιβύη.

Ο υπ. Πετρελαίου της Βενεζουέλας Ραφαέλ Ραμίρεζ είπε ότι οποιαδήποτε αύξηση θα προκαλούσε πτώση στην τιμή του αργού. Από την άλλη δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι οι τιμές, όσο υψηλές και αν είναι, δεν επηρεάζουν την παραγωγή καθώς οι εταιρείες παράγουν όσο τους επιτρέπουν οι δυνατότητές τους.

Η κατανάλωση αυξήθηκε εντός του 2010 κατά 3,1%, περισσότερο από το διπλάσιο της μέσης αύξησης σε επίπεδο δεκαετίας, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της BP. Η αύξηση στην κατανάλωση ήρθε παρά τις ανοδικές τιμές – η μέση τιμή του Brent το 2010 ήταν η δεύτερη πιο υψηλή από ποτέ.

Την ίδια στιγμή, το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης συνεχίζει να προέρχεται από την Κίνα, με την αύξηση να ανέρχεται στο 10% ή στα 860.000 βαρέλια την ημέρα. Ο ασιατικός γίγαντας συνεχίζει να οδηγεί την ενεργειακή ζήτηση παγκοσμίως, την ίδια στιγμή που η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 5,6% - πρόκειται για την πιο γρήγορη αύξηση από το 1973. Τέλος, το φυσικό αέριο σημείωσε την πιο ταχεία αύξηση σε κατανάλωση από όλα τα ορυκτά καύσιμα.

(από BBC-Καθημερινή)