Ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον αποδεικνύεται ότι επιδεικνύουν οι ΗΠΑ για τα ενεργειακά δρώμενα στην Ελλάδα και, δη, για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όπως πληροφορείται το energia.gr οι προοπτικές ανάπτυξης του χώρου, μέσα από συνεργασίας των δύο χωρών, αποτέλεσαν χτες αντικείμενο συζήτησης μεταξύ Παπανδρέου-Κλίντον, οι οποίοι λογικά “τα είπαν” και για τις έρευνες πετρελαίου, παρόντος και του αρμόδιου Αμερικανού υφυπουργού

Ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον αποδεικνύεται ότι επιδεικνύουν οι ΗΠΑ για τα ενεργειακά δρώμενα στην Ελλάδα και, δη, για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όπως πληροφορείται το energia.gr οι προοπτικές ανάπτυξης του χώρου, μέσα από συνεργασίας των δύο χωρών, αποτέλεσαν χτες αντικείμενο συζήτησης μεταξύ Παπανδρέου-Κλίντον, οι οποίοι λογικά “τα είπαν” και για τις έρευνες πετρελαίου, παρόντος και του αρμόδιου Αμερικανού υφυπουργού.

Το ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για συμμετοχή στην κατασκευή του φωτοβολταϊκού μαμούθ της ΔΕΗ στην Κοζάνη είναι γνωστό, ωστόσο φαίνεται ότι οι ΗΠΑ βλέπουν γενικότερα σημαντικές προοπτικές στον τομέα των ΑΠΕ στην χώρα μας.

Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι οι ΑΠΕ αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης της χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στο Μέγαρο Μαξίμου. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των – όχι πολλών – αξιωματούχων που έδωσαν το παρών στη συνάντηση ήταν και ο κ. Ρόμπερτ Χόρματ, υφυπουργός της αμερικανικής κυβέρνησης, αρμόδιος, μεταξύ άλλων, και για τα ενεργειακά. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, μεταξύ των ευκαιριών που εντοπίζει η αμερικανική πλευρά είναι τα φωτοβολταϊκά συστήματα καθώς και τα μεγάλα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Μάλιστα, στη συνάντηση Παπανδρέου – Χίλτον συζητήθηκε και η προοπτική να δραστηριοποιηθεί η χώρα μας στις εξαγωγές ρεύματος, αξιοποιώντας το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό που διαθέτει.

Ουσιαστικά οι ΗΠΑ βλέπουν λογική και περιθώριο εφαρμογής στη γνωστή γερμανική πρόταση και, προφανώς, προσπαθούν να λάβουν καλή θέση στους όποιους σχεδιασμούς ήδη από την αφετηρία των συζητήσεων.

Εύλογα, σε συζητήσεις τέτοιου επιπέδου, το μυαλό πηγαίνει πάντα και στις έρευνες πετρελαίου – ειδικά σε ό, τι σχετίζεται με το Αιγαίο. Άλλο τόσο εύλογο, όμως, είναι να είναι κλειστές ερμητικά οι “κάνουλες” πληροφόρησης για ένα τόσο καυτό διπλωματικό και οικονομικό ζήτημα...